4 Strategii pentru a-ți aminti tot ce-ai învățat

Dacă vrei să înveți ceva, ai nevoie de două tipuri de cunoștințe anterioare:

1. O bază de cunoștințe a obiectului la care vrei să înveți (de ex. Matematica, istoria, programarea nu se pot învăța decât pas cu pas);
2. Să știi cum funcționează procesul de învățare;

Partea rea e că sistemul nostru de învățământ sare peste un tip, chestie groaznică, dacă luăm în considerare că abilitatea de a învăța e un catalizator a succesului în viață, atât în mediul școlar, cât și în muncă. Peste tot e nevoie de o creștere pas cu pas.

Henry Roediger și Mark McDaniel, psihologi la Universitatea Washington din St. Louis și coautori ai ”Make it stick: The Science Of Successful Learning” spun că ”modul în care predăm și modul în care învățăm e, în mare măsură, un amestec de teorie, cunoștințe anterioare și intuiție”

Mai jos sunt strategiile care funcționează cu adevărat în învățare:

1Forețează-te să-ți amintești

Partea cea mai puțin amuzantă a învățării eficiente e că e dificilă. De fapt, autorii cărții ”Make it stick” susțin: când învățarea e dificilă, creierul lucrează la maxim. Așa cum ridicarea unei greutăți te face mai puternic, o învățare dificilă te face mai deștept.

E simplu, dar nu ușor, să profiți de acest lucru: forțează-te să-ți amintești o informație. Niște notițe elementare îți vor fi cel mai mare aliat, căci ele te vor stimula să-ți amintești cantități mari de informație.

2Nu cădea pradă fluenței

Când citești ceva și îți pare că-i ușor și că ai memora tot din prima, atunci ai de-a face cu fluența. Care îți va aduce doar probleme.

De exemplu: Ești în autogară, îți trebuie autobuzul care merge spre Bălți, te uiți pe listă, autobuzul staționează pe locul 2A, e simplu, îți spui și pleci, îți verifici telefonul, te uiți prin părți și deodată ai uitat unde staționează autobuzul.

Alternativ: Citești numărul locului, te întorci cu spatele la listă. Te întrebi ce număr. Dacă-ți amintești că-i 2A, ești liber să mergi.

3Conectează informația noi cu lucruri vechi

”Cu cât mai mult vei putea explica cum se leagă noua informație de cea veche, cu atât mai multe legături vei forma, iar legăturile vor ține informația strâns în creierul tău”
Când coși substanța nouă în materialul vechi, existent, tu elaborezi.

O tehnică ”criminală” e să vii cu exemple din viața reală a principiilor, regulilor noi descoperite. De exemplu dacă ai învățat despre transmiterea căldurii te poți cândi la cum o cană fierbinte de ceai îți încălzește mâinile.

4Meditează, meditează, meditează

Te va ajuta mult dacă vei privi înapoi, dacă vei rezuma. Într-un centru de afaceri din Harvard, angajații unui centru de suport pentru clienți au obținut o mărire cu 22.8% a performanței după ce timp de o săptămână, la sfârșit de zi, ei rezumau activitatea zilnică timp de 15 minute.
Chiar dacă meditarea pare să ducă la muncă mai puțină, ea duce spre noi orizonturi, spre noi realizări.

      Articole recomandate