Zona pietonală din centrul capitalei. Cum a prins ideea Chișinăuenii (Galerie Foto)

Bulevardul Ştefan cel Mare, în perimetrul străzilor Puşkin, Mihai Eminescu şi Vasile Alescandri este aşa cum nu aţi mai avut ocazia să-l vedeţi.

Oamenii nu se mai înghesuie pe trotuare, maşinile, care ne furau din spațiul şi aşa puţin destinat pietonilor, lipsesc, iar în mijlocul străzii, unde ne-am obișnuit cu un trafic intens, este liber pentru orăşeni. Cam aşa arată de două zile zona pietonală din centrul Chişinăului, scrie Adevarul.md

 

Bulevardul s-a umplut de lume: tineri cu biciclete, role, trotinete, părinţi cu micuţi de mâini. În fața Primăriei am întâlnit şi doi tineri proaspăt căsătoriţi, care au venit în cea mai importantă zi din viaţa lor să facă poze. Mireasa, Viorica, şi mirele, Nicolae Popa, spun că centrul Capitalei arată extraordinar, la fel ca într-un parc, şi salută ideea edililor de a crea aici o zonă de agrement.

Încântaţi par să fie şi părinţii cu prichindei de mână. Ei spun că au unde să-şi petreacă timpul liber, mai ales că oraşul nu este generos cu locuri special amenajate în acest scop. Deocamdată lipsesc terasele, târgurile cu suvenire şi programele culturale, pe care le-au promis autorităţile municipale, atât pentru chișinăuieni, cât şi pentru a atrage turiştii.

Mulţumiţi par să fie şi şoferii. Deşi au stat blocaţi în trafic preţ de câteva minute, aceştia spun că sunt de acord cu amenajarea unei zone de agrement, chiar dacă sunt nevoiţi să ocolească câteva cartiere. În trafic am întâlnit-o şi pe ambasadoarea OSCE, Jennifer Brush, care, la fel, nu s-a arătat deranjată de faptul că trebuie să-şi schimbe traseul, pentru a ocoli zona închisă.

Desigur, există şi nemulţumiţi – şoferii de taxi, care trebuie să ajungă cât mai repede la clienţii lor.

„În prima săptămână de probă s-a cântat folk. În weekendul viitor vom avea un program mai complex, cu clovni, animatori, actori, dar și alte surprize”, a spus Lucia Culev, șefa Direcției Cultură a Primăriei Capitalei.

Sursa imagini: Adevarul.md

      Articole recomandate