Vladimir Putin și-ar putea adjudeca Premiul Nobel pentru Pace

putin-nobel

Președintele rus, Vladimir Putin, și-ar putea adjudeca până la urmă, prestigiosul Premiul Nobel pentru Pace, grație propunerii sale de monitorizare și control internațional al arsenalului chimic al Siriei.

Ideea sa a condus la dezamorsarea tensiunilor fără precedent vizând această chestiune spinoasă, care ar fi putut degenera într-o catastrofală confruntare armată în Orientul Mijlociu, relatează TM News.

Iată de ce, oricât de surprinzător ar părea la prima vedere, tot mai mulți simpatizanți îi susțin candidatura la cea mai înaltă distincție internațională acordată pentru merite deosebite în contextul apărării păcii în lume: Premiul Nobel.

Putin și-a demonstrat adeziunea la cauza apărării păcii, contribuind activ la identificarea unei soluții pentru rezolvarea unui evident conflict planetar”, a afirmat Serghei Komkov, președintele Fundației Ruse pentru Educație, într-o scrisoare adresată Comitetului pentru decernarea Premiului Nobel pentru Pace, prestigiosul eveniment care urmează să se desfășoare în data de 10 octombrie, la Oslo.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a ținut să precizeze că Vladimir Putin nu se află „în căutare de recunoaștere a meritelor”, ci se mulțumește „cu satisfacția oferită de roadele propriilor eforturi depuse”.

Cert este că, atunci când comunitatea internațională se aștepta mai puțin, Putin a reușit, într-un mod cu totul și cu totul original, să își construiască „un nou look” pe scena globală, grație activității diplomatice, făcând ca ideea candidaturii sale la Premiul Nobel, să nu mai pară atât de neverosimilă.

În vârtejul tuturor acestor eforturi de ridicare în slăvi a inspiratelor sale idei pacifiste, poate că mulți speră să se șteargă cu buretele, rapoartele care evidențiază că principalul furnizor de arme al Damascului, e tocmai Rusia.

 Roxana Iorgulescu

      Articole recomandate