Populația planetei se va apropia de 10 miliarde de locuitori în 2050

oameni

Populaţia planetei noastre se va apropia de 10 miliarde de locuitori în 2050, urmând să înregistreze o creştere cu peste 3,5 miliarde de persoane faţă de nivelul actual.

Potrivit datelor comunicate de Institutul Francez de Studii Demografice (INED), Terra va cunoaşte deja o curbă ascendentă la nivelul graficului populaţiei mondiale, spre sfârşitul acestui secol, până la atingerea unei cote situate între 10 şi 11 miliarde de locuitori.

În prezent, populaţia mondială este de circa 7,141 miliarde de persoane, cu o rată globală a fecundităţii de 2,5 copii la o femeie.

Nu este tocmai mult, dacă e să socotim că în anul 1950, acest indicator se situa la nivelul de 5 copii pentru fiecare femeie.

Specialiştii apreciază că singurul continent care va înregistra un regres al numărului de locuitori, va fi Europa, în timp ce Asia, Africa şi America vor cunoaşte un fenomen contrar.

Cu un indice al fecundităţii de 1,6 copii la o femeie, Europa continentală va fi singura zonă de pe Terra confruntată cu un recul al populaţiei, care va scădea de la 740 milioane de locuitori în 2013, la 726 milioane în 2050”, se precizează în raportul INED.

La ora actuală, ţările cu populaţia cea mai numeroasă de pe Terra sunt: China, cu 1,36 miliarde de persoane, urmată de India, cu 1,276 miliarde de locuitori şi de SUA, care se situează cu modestie pe cel de-al treilea loc al podiumului, cu 316,2 milioane de locuitori.

 Roxana Iorgulescu

      Articole recomandate