Violenţa văzută cu ochi de copil

2

Violenţa, în societate, poate fi clasată ca şi o temă tabu. Creştem la nivel cultural, reuşim să avem priorităţi şi să avem grijă de ele. Viaţa e mai frumoasă şi mult mai raţională, pentru că noi o controlăm. Paralel însă, atunci când vizionăm buletinele de ştiri, rămânem perplecşi. Se relatează despre tot mai multe cazuri de maltratări şi violuri, abuzuri sexuale şi omoruri.

Campaniile şi asistenţii sociali sunt cei care pot influenţa pozitiv aceste cazuri. Recent, Victoria Boţan – masterandă la Jurnalism, USM, anul I, specialitatea “Talk-Show radiotelevizat” a realizat un filmuleţ. Spotul social “Maşa” e o lucrare de semestru la obiectul “Montajul televizat”.

Necesitatea filmării acestui spot e motivată de existenţa, în Moldova, a fenomenului negativ al violenţei în familie. Sigur, el persistă în toate ţările, însă aici acest fenomen e destul de conturat, mai ales în mediul rural. Filmul are menirea să sensibilizeze publicul larg asupra problemei violenţei asupra femeilor şi copiilor din Moldova, care de multe ori nu sunt suficient de bine apăraţi şi informaţi.

Pe de altă parte, spotul nu are scopul de a sugera faptul că bărbaţii noştri sunt nişte agresori, violatori etc. Se poate întâmpla şi invers – bărbatul să fie victima violenţei în familie. Pur şi simplu femeile şi copiii sunt mai frecvent expuse unui astfel de risc. Ei nu cunosc la cine să se adreseze pentru ajutor şi de cele mai multe ori nici nu vor s-o facă, fiindcă nu au curajul sau nu vor să cunoască “tot satul” că sunt bătute de soţi.

Victoria susţine că a lucrat foarte inspirată la acest filmuleţ şi mai ales la desene. Acestea i-au furat 3 zile. Spotul a avut o mulţime de variante, scenarii şi schiţe preventive până a obţinut forma finală. Pentru viitor, Victoria îşi propune să implice şi un copilaş, căruia i-ar reveni rolul să răsfoiască foile cu desene.Filmul este vociferat în rusă, însă autoarea susţine că va lucra şi asupra variantei în română şi engleză. Astfel, va creşte numărul celor care vor putea asimila mesajul. “Nu excludem faptul că vom participa cu el şi la festivaluri internaţionale studenţeşti” susţine Victoria.

Deocamdată, filmuleţul găzduieşte doar pe blogul autoarei.

      Articole recomandate