Video: NASA a realizat un filmuleţ care prezintă istoria de 4,5 miliarde de ani a Lunii în două minute

NASA a realizat un filmuleţ extraordinar, care prezintă evoluţia Lunii de la formare, în urmă cu 4,5 miliarde de ani, până astăzi, scrie Daily Mail. Cei 4,5 miliarde de ani sunt comprimate în doar două minute şi jumătate de film.

În clip se poate observa că, la început, suprafaţa Lunii era perfect netedă, aceasta fiind bombardată ulterior de sute de mii de asteroizi care au format cratere mai mici sau mai mari. „Acum, Luna pare să nu se schimbe de la an la an, rămânând la fel. Dar, în trecut, lucrurile nu stăteau chiar aşa şi Luna nu arăta ca astăzi”, arată NASA în descrierea filmuleţului.

NASA a realizat clipul cu ocazia împlinirii a 1.000 de zile de când modulul Lunar Reconaissance Orbiter (LRO) orbitează la 24 km de Lună şi observă suprafaţa acesteia. “Graţie lui LRO, acum putem înţelege mai bine istoria Lunii”, mai scrie NASA. De altfel, majoritatea impacturilor din filmuleţ au fost create ţinând cont de datele strânse de LRO.

Cercetătorii au stabilit că Luna s-a format în urmă cu 4,5 miliarde de ani, când un corp ceresc s-a izbit de Pământ şi a aruncat miliarde de miliarde de tone de materie fierbinte în spaţiu.

      Articole recomandate