Video: Camera ascunsă: Cum un tânăr infectat cu HIV este refuzat de frizeriile din Chișinău

Două frizerii din capitală i-au refuzat serviciile unui tânăr infectat cu HIV atunci când și-a divulgat statutul. Una din coafeze i-a explicat că nu este în drept să-l tundă pentru că riscă să fie amendată de Centrul de Sănătate Publică.

Existența unor reguli care ar restricționa acordarea serviciilor de frizare pentru persoanele care trăiesc cu HIV a fost negată de responsabilii Centrului respectiv. Potrivit specialiștilor, chiar și angajarea la frizerie a unei persoane seropositive este permisă, însă marea majoritate a firmelor care oferă aceste servicii sunt dezinformate.

Astăzi, oricărei persoane infectată cu HIV cu greu îi este oferit un serviciu dacă cei din jur cunosc despre statutul său. Denis spune că are propriul său frizer însă niciodată nu i-a vorbit deschis despre faptul că trăiește cu HIV din frica să nu-i refuze serviciile.

De acest lucru s-a convins când a testat reacțiile mai multor frizerii din capitală, iar presupunerile sale s-au adeverit. Altă coafeză l-a privit cu suspiciune când i s-a adus la cunoștință că este infectat cu HIV. În replică, pe un ton diplomatic, i-a răspuns că este puțin probabil că cineva se va ocupa de el.

Un sondaj efectuat de Fundația Soros Moldova arată că persoanele seropositive sunt discriminate mai frecvent la angajare în câmpul muncii (42%), la locul de muncă (38%), în relaţiile cu autorităţile (25%) și la spital, policlinică (20%).

Sursa: Discriminare.md

      Articole recomandate