Viaţa după închisoare: fetele Pussy Riot, într-un fotoreportaj exclusiv marca Time (Foto)

1

Încarcerarea tinerelor membre ale trupei activiste punk Pussy Riot le-a transformat pe acestea în simboluri internaţionale. Mesaje de solidaritate au fost trimise de înalţi oficiali ai unor state (Angela Merkel fiind un exemplu în acest sens), dar şi de mulţi artişti renumiţi (Paul McCartney, Madonna).

Fotograful le-a însoţit pe Nadezhda Tolokonnikova şi Maria Alyokhina în primele zile de libertate, după ce acestea au părăsit închisorile unde fuseseră deţinute. Ce vor face acum fetele Pussy Riot, cu toată faima care le înconjoară? Prioritatea lor, au spus tinerele, este să aducă în atenţia lumii sistemul închisorilor din Rusia şi în special soarta femeilor aflate în detenţie în această ţară.

Însă, în timp ce îşi gândesc proiectul, fetele se întorc la viaţa normală vârstei lor – îşi regăsesc prietenii, petrec timp cu familiile, ies la patinoar, merg la petreceri sau la cumpărături. Fotograful Yuri Kozyrev (care a primit titlul de fotograful anului în 2011) le-a urmărit, prin obiectivul aparatului său, timp de câteva zile, pentru un fotoreportaj exclusiv Time.

El a remarcat şi că, uneori, fetele erau admonestate de trecători care le opreau pe stradă pentru acţiunea de protest care a dus la arestarea şi condamnarea lor. Există statistici care arată că mulţi ruşi consideră că pedeapsa fetelor a fost meritată. De altfel, la câteva zile după eliberarea fetelor, autorităţile de stat au oprit difuzarea unui documentar despre Pussy Riot într-un centru cultural din Moscova, spunând că „rolul artei nu este de a inflama opinia publică cu poveşti scandaloase care nu au nicio valoare culturală”. „Fetele Pussy Riot poate s-au schimbat în timpul detenţiei lor, dar Rusia cu siguranţă a rămas la fel”, notează Time. Mai jos sunt câteva dintre fotografiile realizate de Yuri Kozyrev:

via totb.ro

      Articole recomandate