Pictoriţa Anna Pronina (26 de ani) adoră să-şi petreacă nopţile în bucătărie cu o cafeluţă tare. N-o bea toată însă. Ultimele sorbituri ajung pe pânza tablourilor maronii semnate de artistă. Are peste 50 de creaţii, unele au ajuns în Occident, altele au rămas în Moldova. Tânăra vrea să înceapă să picteze şi în vin sau ceai.
S-a îndrăgostit de Chișinău
Anna s-a născut în Ucraina, dar a copilărit și a locuit mult timp în Transnistria. A făcut mai întâi pictura la școala de arte, apoi a urmat Universitatea de Arte din Tiraspol. Artista a venit în Chișinău acum doi ani, pentru a evada dintr-un oraș în care „sunt foarte mulți pictori, iar cei mai în vârstă nu le permit celor tineri să se manifeste.”
Decizia Annei de a se stabili la Chișinău a depins de căderea liberă pe podea a unui … bănuţ. „Am aruncat moneda în sus și am spus că dacă va cădea partea cu vulturul, voi pleca la Chișinău. Și așa a fost să fie„, povestește Anna râzând. „I-am spus mamei că merg la Chișinău ca să iau totul de la început. Aveam aici un cunoscut, dar nu știam dacă mai stă în capitală. La început, închiriam o cămeruţă mică, apoi mi-am făcut prieteni.” Anna crede că fiecare oraș își are „duhul” său, iar cel al Chișinăului a primit-o cu brațele deschise.
O pictoriță „foarte tânără”
Anna are acum experiență în pictura cu cafea, însă își amintește cu emoție de începuturi, de prima sa expoziție și de reacțiile pe care le-au avut iubitorii de artă. „Priveam o pictura de-a mea, iar alături de mine era un bărbat, care îmi spuse: „ce pictură frumoasă, ce talent! Dacă aș putea, i-aș strânge mâna acestui pictor„. Eu m-am întors și i-am întins mâna, iar el a exclamat: „Vai, dar sunteți foarte tânără…„. De fapt, oamenii reacționează diferit când văd pictura în cafea. Unii pur și simplu nu cred că aşa ceva există.” Cei care îi văd lucrările Annei spun că cel mai mult sunt fermecaţi de tehnica artistică cu care au fost realizate.
Anna spune că motto-ul ei este destul de simplu: vrea să arăte că, dincolo de ce vedem noi, este ceva mai mult. „Dacă un om stă și cerșește cântând la vioară, nu e neapărat să treci pe lângă el și să îi arunci un leu, poți pur și simplu să te așezi alături și să asculți ce cântă”.
Anna Pronina este printre puţinii creatori care foloseşte această tehnică. „Până să descopăr că nu e doar o băutură simplă, lucram în ulei. Am început să fac tablouri cu aromă de cafea când aveam 24 de ani„, povesteşte artista.Operele ei au ajuns în Grecia, Statele Unite ale Americii, Rusia, Ucraina, iar alte zeci de creaţii au rămas în ţară. Îi este greu să spună cât costă un tablou semnat de ea, pentru că nu le-ar vinde, ci le-ar dărui celor dragi. Totuşi preţul porneşte de la 1.000 de lei, la unele picturi însă nu poate renunţa pentru bani.
Încrezătoare că nimic nu stă în calea imaginaţiei ei, tânăra vrea să experimenteze în continuare şi să testeze calităţile artistice ale altor licori. „Am încercat să pictez cu vin şi cu ceai. Anterior am utilizat şi făina de porumb într-un tablou. Cred că nu mă opresc aici„, adaugă fata.