Veşti bune pentru plămânii Moldovei: pădurile vor acoperi zone din ce în ce mai extinse

padure-moldova

Veşti bune pentru plămânii Moldovei – pădurile vor acoperi zone din ce în ce mai extinse, graţie unui proiect dedicat, discutat într-o şedinţă a Ministerului Mediului.

Este vorba despre eforturile direcţionate spre creşterea cu 5% a suprafeţelor împădurite din Republica Moldova, în contextul în care, ţara noastră prezintă un procentaj mult prea mic de arii cu păduri, faţă de celelalte ţări ale Europei.

Potrivit datelor oficiale, „plămânul verde” al Republicii Moldova acoperă doar 10% din teritoriu, în timp ce media înregistrata în statele membre ale Uniunii Europene, se ridică la 25%.

“Pădurile sunt foarte rare şi prost amenajate. Situaţia s-a înrăutăţit nu doar în ultimii ani, ci după cel de-al Doilea Război Mondial. 96 la sută din terenuri sunt arabile”, a declarat ministrul Mediului, Gheorghe Şelaru.

Proiectul Strategiei de mediu pentru perioada 2014-2023, include şi alte măsuri benefice, cum ar fi extinderea zonelor naturale aflate sub protecţia statului, de la 5% la 8%.

Deşi la prima vedere nu pare prea mult, este vorba despre un prim pas în direcţia dezvoltării şi conservării unui tezaur de o importanţă deosebită pentru ţara noastră – o iniţiativă salutară, care ar putea fi urmată de programe similare pe măsura trecerii timpului.

Roxana Iorgulescu

      Articole recomandate