UNESCO: 2014 – anul internațional al studierii cristalelor (Foto)

unesco-2014

UNESCO a declarat anul 2014, an internațional al cristalografiei – știința care studiază structura, formarea și proprietațile cristalelor, strâns înrudită cu mineralogia, chimia și fizica solidelor.

Cristalele sunt formatiuni mult mai frecvent intalnite decat s-ar putea crede: prezenta lor poate fi semnalata in componenta solului, in zapada, la nivelul celulelor, ba chiar si in cafea, sub diferite forme si cu aspecte din cele mai interesante.

Iata, in cele ce urmeaza, o serie de fotografii care surprind frumusetea unor cristale deosebite, asa cum putini dintre noi au avut ocazia sa le admire:

Inima de Piatra – cristale de cuart rosu, din parcul national al cascadelor Augrabies Falls, din Africa de Sud.

Diamante brute, de un carat, provenite din exploatarile din Angola

Mineralul de foc – pirita era cunoscuta in trecut si sub numele de „aurul nebunilor”, din pricina culorii sale, de un galben-rosiatic, care a indus multe persoane in eroare de-a lungul timpului

Lumina Lunii – in natura, acest cristal are o culoare parca imprumutata chiar de la satelitul Pamantului, dar in aceasta imagie apare albastru, pentru ca este fotografiat la ultraviolete

Cristal de progesteron – poate fi studiat doar in laboratoarele de specialitate, fiind in realitate un hormon feminin fundamental in primele luni de sarcina

Cristale de cafeina – studiate la microscop, cristalele de cafeina dezvaluie caracteristici surprinzatoare, atat ca forma si coloare, cat si ca structura – observate cu ochiul liber insa, aceste cristale sunt incolore

Dopamina – cristalele unui neurotransmitator cerebral care dezvolta o functie-cheie in circuitele placerii

7

foto: Dopamina

Tiroxina – cristalele unui hormon produs de glanda tiroida si eliberat in circuitul sanguin, cu efect de stimulare a metabolismului

8

foto: Tiroxina

Cristal de zapada – cristalele de zapada au un aspect cu adevarat spectaculos, cu o structura de baza invariabil hexagonala

Cristale de zahar – in urma procesului de cristalizare, zaharul de bucatarie prezinta culoarea bruna, dar dupa inlaturarea pe cale tehnologica a reziduurilor vegetale din componenta lor, dobandesc un aspect asemanator cristalelor de sare, de un alb imaculat

Cristale de sare marina – putini stiu ca termenul „salariu” este inrudit cu cel de „sare”: odinioara, sarea era utilizata ca moneda de schimb, fiind deosebit de apreciata gratie proprietatilor sale de conservare a alimentelor

Acestea sunt doar cateva imagini ale unor cristale din cele mai variate, dar lumea acestor formatiuni surprinzatoare, este atat de vasta, incat specialistii nu contenesc sa catalogheze noi si noi caracteristici, noi si noi descoperiri legate de formarea si proprietatile lor.

Roxana Iorgulescu

      Articole recomandate