Un protestatar tibetan şi-a dat foc înaintea vizitei preşedintelui Chinei în India. „Asta vor păţi şi chinezii dacă nu eliberează Tibetul”

Un protestatar tibetan şi-a dat foc, luni, în New Delhi, înaintea vizitei preşedintelui chinez Hu Jintao în India, scrie Daily Mail.

Sute de indieni s-au strâns în jurul Parlamentului, pentru a demonstra împotriva stăpânirii Tibetului de către China. Unul dintre protestatari, Jamphel Yeshi, şi-a dat foc şi a alergat 50 de metri înainte de a leşina. Daily Mail scrie că bărbatul a suferit arsuri pe 98% din corp şi se află internat în stare critică la spital.

Yeshi (27 de ani) a trăit în Tibet până în 2006, când a reuşit să scape de acolo, şi s-a mutat în New Delhi de doi ani.

Protestele vin cu numai câteva zile înainte de sosirea în New Delhi a preşedintelui Chinei, Hu Jintao, care va participa la un summit în capitala Indiei.

600 de protestatari au mărşăluit până într-o piaţă din apropierea Parlamentului indian, având pancarte cu mesaje precum „Tibetul nu e China” sau „Tibetul arde”. De asemenea, a fost afişat şi un poster cu preşedintele Chinei alături de o palmă însângerată, pe care scria: „Hu Jintao nu este bine primit”.

După incidentul cu bărbatul care şi-a dat foc, un protestatar a precizat: „Asta vor păţi şi chinezii dacă nu eliberează Tibetul”.

Daily Mail scrie că, în ultimul an, peste 30 de locuitori ai Tibetului şi-au dat foc în semn de protest faţă de dominaţia Chinei. Dalai Lama dă vina pe „politicile nemiloase” ale Chinei, în timp ce conducerea ţării îl acuză pe liderul budist că alimentează tensiunile.

China spune că Tibetul a fost întotdeauna o parte a ţării, în timp ce tibetanii susţin că sunt „ca şi independenţi” de secole întregi, mai scrie Daily Mail.

      Articole recomandate