Un nou studiu arată cât sunt de nocive pentru sănătate cutiile de conserve şi recipientele din plastic

Bisfenolul A, prezent îndeosebi în cutiile de conserve şi dozele de băuturi, ar putea fi responsabil de apariţia obezităţii infantile, arată un studiu desfăşurat în Statele Unite. Este primul studiu care dezvăluie o astfel de legătură, scrie Agerpres.

Majoritatea populaţiei americane prezintă urme ale acestei substanţe chimice în urină, însă studiul relevă un lucru: copiii cu cele mai înalte niveluri de bisfenol A (BPA) riscă de două ori mai mult să ajungă obezi decât cei care au concentraţii mai scăzute. „Este prima dată că o substanţă chimică din mediul înconjurător este pusă în legătură cu obezitatea copiilor într-un eşantion naţional reprezentativ însemnat”, spune dr. Leonardo Trasande, profesor de pediatrie la Universitatea din New York, principalul autor al studiului desfăşurat pe 2.800 de copii şi adolescenţi între şase şi 19 ani.

Constatările sunt publicate în Journal of American Medical Association (JAMA) din 19 septembrie.

În cadrul studiului realizat între 2003 şi 2008, s-au comparat nivelul de BPA din urină şi greutatea participanţilor la cercetare. Aproxomativ 22% din copiii cu cel mai ridicat nivel de BPA erau obezi, spre deosebire de numai 10% dintre cei la care nivelurile erau mai scăzute.

„Aceste rezultate arată o dată în plus necesitatea de a face demersuri mai accentuate pentru a lupta împotriva epidemiei de obezitate. Este evident că un regim alimentar nesănătos şi lipsa de mişcare contribuie la creşterea masei de grăsime din corp, dar aceasta nu este tot”, încheie profesorul.

      Articole recomandate