Ultima găselniță în afaceri: crescătoriile de gândaci

BUG

Cea mai stranie idee în materie de afaceri profitabile, se bazeaza pe… gândaci. Ați citit bine: aceste insecte care produc multora numai dezgust, pentru alții înseamnă bani.

Crescătoriile de gândaci sunt promovate de specialiștii ONU, care recomandă consumul de insecte în locul celui de carne de vită, oaie, porc, pasăre sau chiar de pește.

În plus, gândacii constituie o sursă bogată în proteine și minerale și pot fi utilizați la fabricarea anumitor produse cosmetice și a celulozei.

Pe de altă parte, nu lipsește cererea din partea fermelor piscicole și a crescătorilor privați de pești de acvariu, ca să nu mai vorbim de restaurantele cu meniuri nonconformiste.

Modelul Chinei a fost oferit ca exemplu cetățenilor europeni, pentru a-i determina să înțeleagă cât mai bine avantajele unei astfel de inițiative de afaceri.

Potrivit studiilor elaborate de un grup de experți ai ONU, creșterea gândacilor reprezintă de fapt, afacerea viitorului, implicând costuri extrem de reduse și un impact ambiental minim, spre deosebire de fermele de animale, care sunt scumpe, poluante și se pot defini cu simpla expresie “muncă multă, bani puțini”.

În prezent, așa cum era de așteptat, China este cel mai mare producător de gândaci din lume, fie pentru consum, fie pentru sectorul farmaceutic tradițional.

Europenii nu par însă tocmai entuziasmați de ideea obținerii unor profituri gândăcești, convinși fiind că cea mai gustoasă insectă rămâne tot porcul, chiar dacă nu zboară.

Roxana Iorgulescu

      Articole recomandate