Ucraina vrea să „revitalizeze” regiunea Cernobîl. „Există motive întemeiate pentru a oferi o «a doua viaţă» acestor case abandonate, oraşe şi zone rezidenţiale”

Ucraina lucrează în prezent la un program guvernamental extins destinat „revitalizării” zonelor contaminate adiacente centralei nucleare de la Cernobîl, a anunţat luni premierul Mykola Azarov, relatează RIA Novosti în pagina electrinică.

Potrivit unor experţi, nivelul radiaţiei în zona de excludere de la Cernobîl a scăzut semnificativ în ultimii ani, a subliniat Azarov, adăugând că în afara zonei de excludere, în regiunea Kiev, nu există zone locuite cu niveluri ridicate de radiaţie.

Există motive întemeiate pentru revitalizare, oferirii unei «a doua vieţi» acestor case abandonate, oraşe şi zone rezidenţiale. Ele reprezintă locuri de muncă şi venituri suplimentare pentru bugetul nostru„, a subliniat premierul.

La sfârşitul lui martie, preşedintele Victor Ianukovici a declarat că, la 26 aprilie, când Ucraina marchează 26 de ani de la catastrofa nucleară, vor începe lucrări de construire pentru un nou sarcofag la centrala nucleară de la Cernobîl.

Noul sarcofag va costa 935 de milioane de euro (1,2 miliarde de dolari). Cea mai mare parte a sumei a fost colectată prin donaţii în cadrul unei reuniuni la nivel mondial, iar Ucraina a contribuit cu 6% din total.

Construcţia camerei de izolare, o instalaţie de metal, înaltă de 105 metri şi cu o lungime de 260 de metri, care va acoperi reactorul, urmează să fie finalizată până în 2015, au anunţat oficiali ucraineni. Reactorul distrus a fost acoperit cu o cameră de izolară din beton, în lunile imediat următoare dezastrului din 1986. Aceasta a început să se degradeze, iar în prezent există pericolul unor scurgeri radioactive.

      Articole recomandate