Chișinăului, unuia dintre cele mai frumoase orașe din Est, îi este caracteristică Piața Centrală, Parlamentul recent reparat, statuia lui Ștefan cel Mare, dar și transportul său specific.
Străzile din Chișinău sunt un loc plin de miracole, unde poți întâlni tot felul de autovehicule. Întrebat fiind de către un turist, din ce este format transportul din Chișinău, care o să fie răspunsul tău? „Autovehicule personale care împânzesc orașul, troleibuzele care s-au înmulțit, autobuzele care au fost date uitării și câte o bicicletă pe ici colo, pierdută printre mașini.”
Iată cum văd chișinăuienii transportul public din orașul lor îndrăgit:
#1. Troleibuzul
Troleibuzul, A. K. A. Transportul lui Chirtoacă, este un tip de transport public care a cunoscut recent o cerere ascendentă pe străzile Chișinăului și care este folosit, pe lângă utilizarea lui de bază – transportarea diferitor obiecte, de la saci cu cartofi până la biciclete – și pentru transportarea oamenilor, unii dintre ei având chiar și bilete.
Oamenii de ștință încă polemizează despre motivul boom-ului economic pe care acest transport l-a cunoscut pe străzile Chișinău, oscilând, în majoritatea cazurilor, între 2 ipoteze: Protejarea naturii și Dorin Chirtoacă.
#2. Maxi-Taxi-ul
Maxi-Taxi-ul, A. K. A. Microbuzul A. K. A. Marshrutka, este un tip de transport care, din motive necunoscute, și-a pierdut din faima de odinioară. Maxi-Taxi-ul și-a făcut o reputație de invidiat prin anii 2000, atât pentru că putea (și încă poate) circula cu o viteză uimitoare prin oraș, chiar și în orele de vârf, cât și pentru că poți găsi mereu loc liber în ea, dacă mergi mai în fund.
În trecut, acest tip de transport putea fi întâlnit și oprit oriunde, iar șoferii acestora erau nevoiți să învețe un limbaj nou, care conține cuvinte de genul „pticika”, „talciok” sau „iujnaia.”
#3. Automobilul
Automobilele personale, unele dintre lucrurile vitale pentru viața unui basarabean, pot fi întâlnite din abundență pe străzile orașului iar, conform unui studiu recent, numărul acestora depășește de câteva ori numărul populației întregii țări. De asemenea, acest tip de transport face parte dintr-o categorie aparte, împreună cu Maxi-Taxi-urile menționate mai sus, și anume „Autovehiculele pentru care regulile de circulație nu se aplică mereu.”
Dacă ești destul de norocos, poți vedea o mașină care a încălcat fiind trasă pe dreapta de către poliție iar, dacă chiar ești fiul lui Dumnezeu, poți urmări cum șoferul primește amendă, oficial.
Pe lângă toate aceste avantaje, automobilele pot fi parcate oriunde, pentru că semnele de tipul „Oprirea/staționarea interzisă” nu se văd bine din cauza copacilor din jur, iar trotuarul este locul perfect pentru parcarea unui automobil.
#4. Bicicleta
Ești o persoană care iubește riscul, nu se sfiește să fie înjurată atât de șoferi, cât și de pasageri și îți place la nebunie să eviți mașinile care trec cu viteză pe lângă tine, încercând să te lovească pentru că poți trece printre ele în orele de vârf? Atunci ești persoana potrivită pentru a deveni un ciclist în Chișinău.
Bicicleta, acel artifact deținut de numai câteva persoane și folosit, în majoritatea cazurilor, doar pentru trucuri și Velohoră, este unul dintre obiectele pe cale de dispariție în Republica Moldova, fiind inclusă în Cartea Albastră a obiectelor protejate de către stat. În ultimul timp, în încercarea de a realibilita aceste obiecte, autoritățile au construit piste pentru bicicliști, piste care necesită un grad înalt de dexternitate pentru a putea fi urmate pe trotuarele capitalei.
#5. Autobuzul
Autobuzul, A. K. A. Fantoma Chișinăului, este un eveniment rar și spectaculor care apare, la intervale iregulare de timp, prin Chișinău. Întrebat fiind despre părerea sa cu privire la acest patrimoniu cultural al orașului, un tânăr a răspuns: „Da, e un fenomen destul de rar pe care îl văd mai des acum, de când aștept transportul în stații. Eram odată grăbit și am urcat într-unul. Cum a fost? Prefer să nu-mi amintesc!” Totuși, persoanele care trăiesc prin suburbiile și periferiile orașului spun că folosesc regulat acest tip de transport și au înțeles demult că, de fapt, orarul din stații a fost creat de către o maimuță care încerca să reproducă una dintre operele lui Shakespeare.
Acest articol este un pamflet și trebuie tratat ca atare.