Top 50: Predictii incorecte despre viitor

Oamenii importanti, din cele mai vechi timpuri, si-au dat cu parerea despre cum vor sta lucrurile in viitor. Nu au stiut ca totul este relativ si, dupa cum bine spuneaArthur C. Clarke, „cand un batran om de stiinta sustine ca ceva este posibil, mai mult ca sigur el are dreptate. Cand spune ca ceva este imposibil, cu siguranta greseste.” Sa vedem acum 50 dintre cele mai interesante predictii gresite despre viitor:


50. “Citeste-mi pe buze: nicio taxa noua in plus!: – George Bush, 1988.

49. “Vor trece foarte multi ani pana cand o femeie va ajunge Prim Ministru.” – Margaret Thatcher. Avea sa devina Prim Ministru in scurt timp, in octombrie 1969.

48. “Treaba asta cu antitrustul va disparea.” – Bill Gates.

47. “E doar o chestiune de timp pana cand Linux va deveni OS-ul dominant pe sistemele desktop.” – Digg, 2007.

46. “Industria auto japoneza are sanse slabe sa acapereze vreodata o cota importanta de piata aici in USA.” – Business Week, 1968.

45. “Nu avem niciun dubiu ca regimul lui Saddam Hussein poseda arme de distrugere in masa. Aceste arme vor fi identificate si gasite, alaturi de oamenii care le-au produs si acum le pazesc.” Generalul Tommy Franks, 2003.

44. “Oricine e oarecum familiarizat cu subiectul va recunoaste ca va fi un esec.” Asa spunea Henry Morton, presedintele Stevens Institute of Technology. Se referea la becul lui Edison, in anul 1880.

43. “Aceasta trasura fara cai este momentan doar un lux pentru cei instariti. Chiar daca pretul va scadea probabil in viitor, nu va ajunge niciodata la fel de populara precum bicicleta.” – Literary Digest, 1899. Se referea la automobil.

42. “Nu va fi niciodata construit un avion mai mare.” – Un inginer Boeing, dupa ce vazuse in aer aparatul 247, care transporta zece persoane.

41. “Nu exista niciun motiv ca cineva sa-si doreasca un computer acasa.” – Ken Olson, fondator Digital Equipment Corp.

40. “Radio-ul nu are niciun viitor.” Lordul Kelvin, presedinte British Royal Society, 1897.

39. “Practic nu exista nicio sansa ca satelitii sa fie utilizati pentru a oferi servicii mai bune de telefonie, televiziune, telegrafie sau radio.” – T. Craven, membru al comisiei FCC in 1961. Patru ani mai tarziu, primul satelit comercial era pe orbita.

38. “O racheta nu va putea niciodata sa paraseasca atmosfera Terrei.” New York Times, 1936.

37. “Cine naibii vrea sa auda actorii vorbind?” – H. M. Warner, in 1927. Atunci erau la moda filmele mute.

36. “E o inventie grozava, dar cine ar vrea sa foloseasca asa ceva?” – Presedintele Rutherford B. Hayes, despre telefonul lui Alexander Bell, in 1876.

35. “Televiziunea nu va rezista. E doar o scanteie intr-un ochi de apa.” – Mary Somerville, realizatoare de emisiuni de radio, in 1948.

34. “Calatoria cu trenul la viteze mari nu va fi posibila pentru ca oamenii, neputand sa respire, vor muri asfixiati.” – Dr Dionysys Larder, University College London, 1793-1859.

33. “Razele X nu vor fi decat o pacaleala.” – Lordul Kelvin, 1883.

32. “Sa sapam pentru petrol? Adica sa gaurim pamantul pentru a scoate petrol? Esti nebun.” – cativa muncitori care lucrau pentru Edwin L. Drake, in 1859.

31. “Aspiratoarele nucleare vor fi o realitate peste zece ani.” – Alex Lewyt, presedinte Lewyt Corp., 1955.

30. “Pana in 1985, masinile vor putea sa faca tot ceea ce poate sa faca un om.” – Herbert A. Simon, Carnegie Mellon University, 1965.

29. “Piata este in plin proces de corectare.” – George W. Bush, martie 2008. De atunci, piata s-a tot corectat..

28. “AIG ar putea avea incasari uriase in a doua jumatate a anului.” – Bijan Moazami, analist economic, mai 2008. AIG a avut pierderi uriase (aprox. 25 miliarde$) fiind ajutata de guvernul SUA.

27. “Nu vom dota niciodata computerele noastre cu un mouse.” – IBM

26. “Avioanele sunt jucarii interesante, insa nu vor avea niciodata valoare militara.” – Marechal Ferdinand Foch, Ecole Superieure de Guerre.

25. “Tot ceea ce se putea inventa s-a inventat.” – Charles H. Duell, U.S. Office of Patents, 1899. (exista cateva controverse aici..)

Urmatoarele pozitii in top reprezinta predictii interesante ce dateaza din 1900, fiind scrise in lucrarea “The Ladies Home Journal”, de catre John Elfreth Watkins, in decembrie 1900. Aceste predictii indicau cum va arata lumea peste o suta de ani:

24. “Americanul va fi mai inalt cu 1-2 inci. Aceasta crestere a staturii va rezulta dintr-o sanatate mai buna, dupa reforme in medicina, alimentatie si gimnastica..”

23. “Nicio masina nu va exista pe strazile oraselor. Tot traficul intens va fi in aer sau in subteran. Orasele vor fi lipsite de orice zgomote deranjante.”

22. “Automobilele vor fi mai ieftine decat caii..”

21. “Vor exista avioane, dar nu vor concura cu masinile sau cu vapoarele in ceea ce priveste traficul de calatori. Ele vor fi folosite ca masini de lupta in razboaie. Putine dintre ele vor transporta barbati sau bunuri..”

20. “Nu vor mai exista tantari sau muste. Protectia impotriva insectelor va fi inutila.”

19. “Mazarea si fasolea vor fi la fel de mari ca o sfecla..”

18. “Capsunele vor fi cat merele. Pepenii, ciresele, merele, perele si piersicile nu vor mai avea seminte..”

17. “Trandafiri negri, albastri si verzi. Ei vor fi mari ca verzele..”

16. “Niciun aliment nu va fi expus. Comerciantii care vor lasa mancarea in contact cu aerul expirat sau pe strazile aglomerate vor fi arestati.”

15. “Alfabetul nu va mai contine literele C, X si Q. Ele vor fi abandonate pentru ca nu sunt necesare. Se va scrie dupa cum se aude si ziarele vor face asta prima data.”

14. “Tuburile pneumatice vor transporta pachete sau scrisori. Ele vor lega mai intai locuintele celor instariti, apoi toate casele.

13. “Soarecii si sobolanii vor fi exterminati.”

12. “Automobilul va inlocui calul. Putini cai vor mai fi pastrati numai pentru curse, vanatoare sau exercitii.”

11. “Mai putine medicamente vor fi inghitite..”

Iata si primele zece pozitii:

10. “In maxim doua luni, Sony va cumpara Apple. Sony va fi cavalerul alb care va trece in prim-plan.” – Gaston Bastiaens, Apple, 1996.

9. “Abdomenul, toracele si creierul nu vor fi niciodata atinse de catre chirurgi.” – Sir John Eric Ericksen, 1873.

8. “Oricine vede o sursa de energie din transformarea acestor atomi vorbeste prostii.” – Ernest Rutherford, la scurt timp dupa prima fisiune.

7. “Acest imperiu nu va disparea niciodata.” – romanii, despre Imperiul Roman.

6. “Va dura 6 zile sau 6 saptamani; ma indoiesc ca va tine 6 luni.” – Donald Rumsfeld despre invadarea Irakului.

5. “Va vom ingropa.” – Nikita Krushchev, crezand ca regimul comunist va elimina capitalismul din SUA, 1958.

4. ““Democratia va disparea pana in 1950.” Asa spunea John Langdon-Davies in cartea sa “O istorie scurta a viitorului” in 1936.

3. “Virusul acela e o pisicuta. Nu va rezista mult timp.” – Dr. Peter Duesberg, despre virusul HIV, in 1988.

2. “Omul nu va zbura nici in 50 de ani de acum inainte.” – Wilbur Wright, dupa un zbor experimental esuat, in 1901. Totusi, in 1903, fratii Wright au demonstrat contrariul.

1. “”Nu conteaza ce face, nu va acumula niciodata nimic.” – Profesorul lui Albert Einstein catre tatal acestuia, 1895.

      Articole recomandate