Naziștii au realizat și lucruri bune. Vezi care sunt ele

 Inaintea de a va prezenta cateva dintre contributiile pozitive ale regimului nazist, trebuie sa mentionam ca nu suntem de acord si nu incurajam acest regim, ci doar incercam sa prezentam cat mai obiectiv anumite fapte istorice.

Interzicerea vivisectiilor

Germania nazista a fost prima tara din lume care a interzis experimentele pe animale. Vivisectia – disectia pe un animal viu – a fost interzisa prin lege in anul 1933, ca urmare a unei propuneri venite din partea regimului condus de Hitler. Ironic sau nu, atrocitatile comise in randul oamenilor nu au fost considerate acte impotriva naturii, devenind litera de lege in politica partidului nazist.

Pornind de la aceasta initiativa, mai multe tari europene, dar si SUA, au convenit sa nu mai foloseasca animale vii in scopuri stiintifice.
Legea conservarii

In anul 1934 a fost adoptata o lege care proteja fauna si flora oricarei tari pe care Germania o ocupa. Astfel, daca pana la respectiva data vanatul sau pescuitul nu intrau sub incidenta unei legi care sa protejeze domeniul si tina sub control braconajul, din 1934 toate aceste lucruri au fost clar stabilite.

Legea presupunea printre altele si protejarea lupului si a mai multor animale care erau considerate a fi pe cale de disparitie. Efectele au fost resimtite imediat.

 

Politica anti-fumat 
Se spune ca Hitler avea o repulsie atat de mare fata de fumul de tigara incat a ordonat ca toti generalii sai sa renunte la acest viciu. Mergand pana la capat cu ideea, Hitler a cheltuit foarte multi bani pe campanii anti-fumat si pe studii care sa arate ca acest obicei este foarte daunator.

Printre cele mai des intalnite argumente anti-tabac se numara acela ca : in timpul sarcinii, fumatul poate afecta dezvoltarea copilului. Argument care astazi este foarte cunoscut.
Pentru prima data in istorie au fost crescute accizele la tutun, iar fumatul in locurile publice a fost interzis.

Campania a fost un real succes, tinand cont ca media de consum pe cap de locuitor in Germania a scazut la 754 de tigari pe an, fata de SUA unde se situa la 3000 de tigari/an.

 

Volkswagen
Daca traduci mot-a-mot Volkswagen inseamna „Masina-Poporului”. Bazele uneia dintre cele mai faimoase masini din lume au fost puse la indemnul lui Hitler, care isi dorea ca poporul sa aibe mai mult acces la noul mijloc de transport.

Volkswagen a servit la inceput mai mult ca o masina a armatei, ulterior ea intrand in posesia cetatenilor de rand.

In prezent Wolkswagen este o marca cunoscuta pentru fiabilitate, siguranta si este una dintre cele mai bine vandute masini la nivel mondial.

Autobahn-ul
In timp ce industria auto primea sustinere, regimul nazist a construit prima si cea mai marea retea de drumuri de mare viteza din lume. Modelul autostrazii a fost imprumutat ulterior de toate statele bine dezvoltate din lume.

Idea de a construi unitar un sistem de transport, incluzand sosele care sa poata sa serveasca si drept piste de avion, a apartinut regimului nazist. In perioada 1927 – 1942 au fost construite cele mai multe drumuri in Germania, unele dintre acestea facand legatura cu tari vecine.

 

Inovatii in Cinematografie
Nazistii au fost foarte interesati de cinematografie si muzica. Cele doua domenii au fost folosite si exploatate foarte mult timp pentru propaganda.

De exemplu, filmul propagandistic „ Triumph of the Will „ este considerat un deschizator de drumuri in domeniul cinematografic, datorita tehnicii folosite in realizarea acestuia. In prezent, la Holywood sunt studiate modalitati prin care se pot filma anumite scene, plecand de la filmul realizat in 1934.

Mai bine de 30 de camere si cateva sute de tehnicieni au ajutat la realizarea „ Triumph of the Will”.

 

Contributia adusa modei
Intr-un articol recent scriam despre Adi Dassler si Rudof Dassler, fosti membri ai partidului nazist, care au pus bazele celor doi giganti: Adidas si Puma.

Pe langa cei doi, regimul nazist a contribuit fara sa vrea la impunerea unor tendinte in moda. Uniformele croite in stil drept, intr-o culoare de gri, au inspirat multe case de moda in realizarea colectiilor proprii. Uniformele soldatilor trebuiau sa inspire seriozitate, frica si sa ofere purtatorului o imagine de om dur. De asemenea si gecile din piele, specifice armatei germane, reprezinta si in acest moment un trend. Primii care le-au adoptat au fost motociclistii si rockerii americani.

Tot aici trebuie mentionat si Hugo Boss, care a croit aceste uniforme pe tot parcursul celor doua Razboaie Mondiale.

Descoperirile din medicina 
Chiar daca pare crud, domeniul medicinei a avansat foarte mult datorita experimentelor pe care nazistii le-au facut. Folosind prizonieri de razboi, nazistii au studiat hypotermia. Initial studiile erau realizate pe soldati care se oferau voluntar. Din cauza faptului ca Germania era in razboi si avea nevoie de orice soldat pentru a lupta, s-a renuntat la aceasta varianta folosindu-se detinuti. Acestia fiind practic torturati.

Medicii germani au reusit sa stranga date valoroase despre corpul uman si au contribuit clar la stabilirea unor tratamente a hipotermiei . Modalitatea „rapida” de a incalzi un om aflat in stare de inghet a fost brevetata de medici germani. Aceasta practica este folosita si astazi de catre toate spitalele din lume.

      Articole recomandate