Ți le permiți doar dacă faci credit. Vezi care sunt cele mai scumpe ingrediente din lume

Noi ne plangem ca trufandalele din piata sunt la preturi care ne golesc buzunarele, dar urmatoarele ingredinete sunt mai pretioase ca aurul. Pretul lor poate fi pus pe bursa si cateva grame sunt tot ceea isi pot permite marea majoritate a oamenilor.

Trufele albe, caviarul Beluga, sofranul sau vita de Kobe sunt delicatese pe care putine dintre restaurante si le permit sa le puna in meniu. Explicatia este simpla: pretul lor are cel putin 3 zerouri si nimeni n-ar cumpara un aperitiv care costa cat tot salariul pe o luna.

Noi iti aratam lista celor mai scumpe ingrediente din lume, iar tu faci socoteala sa ne spui cat iti poti permite sa cumperi:

Caviar Beluga

 

Un sigur kilogram costa peste 30.000 de lei si este considerat aurul negru al marilor. De fapt, sunt icre de morun, cele care au cele mai mari dimensiuni si o culoare care variaza in tonuri de gri.

Caviarul Beluga este apreciat pentru continutul de grasime si pielita moale si este considerat un produs exclusivist. Cel mai valoros este insa caviarul cu icre de culoare alba, numite in Rusia diamante, care provin de la moruni cu varsta de peste 100 de ani.

Trufele albe

Un kilogram de trufe albe costa intre 3.000 si 8.000 de euro, in functie de dimensiuni si calitate. Se gasesc numai in regiunea Piemont din nordul Italiei si pana acum nimeni nu a reusit sa le cultive in crescatorii. Se gasesc numai in habitatul lor natural, iar recoltarea trufelor albe este o operatiune spectaculoasa ce are loc numai cu caini special antrenati, in perioada septembrie – decembrie.

Trufele albe sunt apreciate pentru aroma lor dulce, care seamana cu cea a nucilor si sunt adesea folosite doar pentru a adauga savoare unor feluri de mancare gatite cu mult unt, oua sau branzeturi. Sunt potrivite pentru paste, fondue cu branza, pentru un mic dejun exclusivit cu oua sau chiar pentru pizza.

Sofranul – cel mai scump condiment

Firicelele atat de fragile de sofran sunt, de fapt, staminele florilor de sofran, o planta care creste in zona mediteraneana. Este atat de scump pentru ca este cules fir cu fir, cu mana, ceea ce transforma recoltarea intr-un proces extrem de anevoios, care se poate desfasura numai in perioada de inflorire foarte scurta dintr-un an. Pretul corect se spune ca este de peste 1.000 de euro pe kilogram, iar un singur gram costa in jur de 75 de lei, la noi, la Magazinul de Mirodenii. Desigur, exista si varinata ieftina din marile magazine, dar in acest caz este vorba de sofran amestecat cu turmeric si alte condimente, nu sofran in stare pura.

Este un condiement folosit din belsug in bucataria spaniola, mediteraneana sau indiana. Pentru o paella gatita traditional e nevoie de cateva firisoare de sofran (mai putin de 1 gram) pentru a da culoarea placuta orezului amestecat cu legume si fructe de mare. In unele retete este nevoie sa inmoi sofranul in apa si sa folosesti doar apa colorata, in timp ce in altele poti sa presari cateva fire direct in mancare.

Vita de Kobe – carne de la vite relaxate

Carnea de vita Kobe autentica provine de la vitele din rasa Wagyu, crescute in sudul Japoniei. Este apreciata pentru textura si fragezimea pe care crescatorii de aici le obtin de la vacutele lor relaxate. Vacile din regiunea Kobe sunt alintate cu bere, pentru a le creste apetitul, si masate cu sake pentru a le fragezi carnea. In 2008, Burger King anunta ca va scoate pe piata un burger din vita de Kobe la fabulosul pret de 100 de euro bucata. S-au lasat probabil pagubasi pentru ca aceasta carne de vita este o delicatesa care ajunge sa coste si 1.000 de dolari pe kilogram.

Tonul albastru – delicatesa japoneza

Poate pentru ca este unul dintre tipurile de peste a carui existenta este pusa in pericol de pescuitul agresiv pretul lui este atat de mare. La inceputul anului, in piata de peste Tsukiji din Tokio un astfel de peste care cantarea 269 de kilograme a fost vandut pentru suma record de 736.000 de dolari. Adica peste 2.700 de dolari pe kilogram. Japonezul care l-a cumparat este proprietarul unui celebru lant de restaurnate care vinde sushi. De altfel, Japonia este tara cu cel mai mare consum de ton. Trei sferturi din capturile mondiale ajung pe mesele japonezilor.

Pepenele regal – cel mai scump fruct din lume

Se pare ca Japonia tine sus eticheta pentru multe dintre produsele sale. Pepenele galben din Yubari este foarte apreciat pentru gustul sau, o combinatie intre doua soiuri de pepeni. Are miezul portocaliu si zemos si adesea se vinde in pereche cu un altul fiind un dar perfect pentru a impresiona gazda sau seful. In mod normal un pepene costa intre 50 si 100 de dolari bucata, dar la licitatii exemplarele deosebite s-au vandut si cu 26.000 de dolari.

Cuiburi de randunica – delicatesa chinezeasca

Nu numai Japonia se poate lauda cu produse speciale. Cuburile de randunica (salagana) sunt pretuite mai mult decat pasarile. Desi la prima vedere nu sunt deloc apetisante, cuiburile de randunica sunt o delicatesa chinezeasca cu care se garniseste o supa traditionala. Cuburile sunt facute din saliva pasarilor dupa ce acestea au inghitit substante din alge. Sunt considerate surse importante de nutrienti. Un singur cuib costa in jur de 20 de dolari si nu cantareste mai mult de 10 grame. Sunt atat de scumpe pentru ca fiecare pasare nu construieste mai mult de 3 cuiburi pe an si asta nu mai primavara.

Pudra de ceai verde Matcha – cel mai scump ceai din lume

In mod normal nu se vinde in cantitati mai mari de 100 de grame. Un kilogram costa in jur de 150 de euro, dar isi merita si ultimul cent. Pudra Matcha, facuta din frunze de ceai verde macinate fin, este apreciata penru antioxidantii si cofeina pe care o contine. Poate fi folosita la ceaiuri, in prajituri, bauturi, inghetate si alte deserturi.

Kopi Luwak – cea mai scumpa cafea

Costa in jur de 1.000 de dolari kilogramul, iar daca te intrebi cu ce e mai buna decat cea pe care o cumperi in mod obisnuit iti spunem ca procesul prin care trece aceasta cafea este unul cu totul special pentru care iti trebuie un stomac tare.

Mai exact, boabele de cafea ca sa aiba toate calitatile necesare pentru a intra in compozitia cele mai scumpe cafele din lume trebuie sa treaca prin sistemul digestiv al unui animal nocturn numti zibeta. E un soi de pisica ce traieste in Asia si Africa, care mananca fructul arboreului de cafea in meniul lor zilnic si apoi au grija sa scoata boabele afara in excremente. De ce ar trebui sa bei asa ceva? Se spune ca boabele de cafea care trec prin procesul digestiv al animalelor vor produce o cafea mai putin amara.

      Articole recomandate