Ți-e frică de…

Îţi este frică de noi începuturi pentru că există posibilitatea să eşuezi.

 Îţi este frică să te căsătoreşti pentru că ai putea divorţa.

 Îţi este frică să călătoreşti în Africa pentru că ar putea fi periculos.

Îţi este frică să faci ceea ce îţi place pentru că poate nu ai câştiga suficienţi bani.

Îţi este frică să-ţi manifeşti afecţiunea pentru cineva pentru că ai putea fi respins.

Îţi este frică de primul sărut.

Îţi este frică să iei lecţii de chitară pentru că s-ar putea să nu te pricepi.

Îţi este frică să demisionezi din locul acela groaznic de muncă pentru că s-ar putea să nu poţi găsi altul.

Îţi este frică să te pensionezi pentru că s-ar putea ca banii să nu îţi ajungă.

Îţi este frică să cumperi casa la care visezi de atât de mult timp pentru că s-ar putea să nu poţi plăti ratele.

Îţi este frică să fii văzut plângând pentru că restul te-ar putea judeca.

Îţi este frică să laşi oamenii să te cunoască pentru ca s-ar putea să nu le fii pe plac.

Frica este pretutindeni

Teama ne înconjoară. Mulţi dintre noi suntem guvernaţi de teamă, în fiecare zi şi în fiecare clipă, trăind parcă într-un tărâm al întunericului. Suntem nişte şobolani panicaţi, care aleargă la nesfârşit într-un labirint plin de monştri.

Da, viaţa este înspăimântătoare dar este şi frumoasă. Şi în fond, avem o singura şansă pe acest pământ. Chiar merită să o irosim pe temeri nejustificate? Chiar merită să pierdem atât de multe şanse la fericire din cauza posibilităţii că lucrurile ar putea merge rău?

Teama este la fel de dăunătoare ca o ţigară, o beţie sau un meniu de la KFC.

Simţim teamă fără niciun motiv real. Scopul ei este de a ne proteja, dar numai, spre exemplu, dacă suntem urmăriţi de un urs feroce, când frica se instalează şi realizăm că avem mai multe şanse de a scăpa de urs decât, de a ne crede Superman şi a încerca să ne batem cu el.

Totul este în mintea noastră

De fapt, în momentul în care chiar există o ameninţare, cum ar fi atacul unui urs, corpul nostru ar ignora somnul, digestia şi reproducerea, concentrându-se asupra alergatului şi respiraţiei. Însă când ne este teamă că am putea pierde bani, că am putea fi respinşi, că am putea eşua în ceva ce ne-am propus, cu toate că teama este doar de natură psihică şi că nu există o ameninţare reală, corpul nu realizează că, de fapt, nu există niciun urs feroce. Pur şi simplu apare o reacţie fizică la stres, şi cu timpul, dacă această reacţie este declanşată tot mai des, ajunge să facă mai mult rău decât bine.

Când corpul este într-o stare de stres, nu se poate regenera. Organismul  se deteriorează zilnic şi se poate regenera numai când ne aflăm într-o stare de relaxare psihică.

Mai pe scurt, teama declanşează în organism o stare de stres care ne poate îmbolnăvi.

Controlul este cheia

Totul ţine de controlul pe care îl avem asupra modului în care percepem lumea şi situaţiile cu care ne confruntăm. NOI DEŢINEM CONTROLUL asupra sentimentelor şi stărilor pe care le trăim. Noi avem puterea de a alege dacă suntem puternici sau preferăm să stăm cât mai ascunşi, tremurând de frica a ce s-ar putea întâmpla. În momentul în care simţim iubire, intimitate, plăcere ori speranţă, sentimentul de teamă dispare, iar corpul nostru nu se mai află într-o stare de stres. Nu suntem construiţi să stăm în spate şi să nu facem nimic în timp ce viaţa ne trece prin faţa ochilor. Arhitectul nostru ne-a oferit darul fericirii şi noi avem datoria de a face tot posibilul să o merităm.

Iubirea, credinţa şi plăcerea sunt măsuri preventive şi leacuri eficiente.Trebuie doar să înţelegem că mintea are puterea de a ne vindeca trupul. Iar puterea este chiar în noi. În mine, în tine, în toţi.

Yupi!

Hai să fim prieteni

Cu fiecare like noi devenim mai buni

Abonează-te!

Lasă-ne adresa ta de e-mail, iar noi vom avea grijă să primești cele mai bune articole de pe Yupi.md

      Articole recomandate