Tehnologia care va putea să îţi citească gîndurile. Invenţia care va revoluţiona lumea (Foto)

Gîndurile sunt cele mai ascunse stări ale omului. Însă datorită unor invenţii care cu cîteva zeci de ani în urmă păreau imposibile, se pare că şi acestea vor putea fi citite cu uşurinţă.

Cei de la Daily Mail au publicat un articol despre rezultatul muncii ai unei echipe de savanţi de la Universitatea Radbourd din Nijmegen, Olanda. Aceştia au folosit un soft de recunoaşterea a imaginilor şi formelor şi un algoritm special, prin care au observat modificările care apar în creierul unei persoane, în timp ce aceasta vede imaginile.

Invenţia cu siguranţă va rămîne în istorie. Însuşi procedura cercetărilor pare incredibilă. Savanţii, conduşi de către coordonatorul studiului Marcel Van Greven, au monitorizat mai mult timp un grup de persoane. Acestea au fost puse să vadă diferite litere în timp ce creierul lor era cercetat în RMN. Şi, incredibil, specialiştii au identificat exact momentul în care persoanele se uitau la una sau altă literă.

Tehnologia RMN  a fost utilizată pentru a analiza zone extrem de mici din lobul occipital, numite voxeli. Voxelii reacţionează la stimuli vizuali, şi tot ei procesează informaţia pe retină. Deci, creierul reacţionează şi el diferit atunci cînd vede litera A sau cînd vede litera B. Iar acest model de monitorizare a fost folisit şi în cadrul imaginilor.

Marcel Van Greven recunoaşte că încă mai trebuie mult timp de analizat procesele de reacţie pînă a putea citi cu adevărat gîndurile oamenilor, dar în acelaşi timp spune că acest lucru este posibil.

Se pare că invenţia va revoluţiona percepţiile noastre cu privire la secretizarea a ceea ce gîndim.tehnologie

Vitali Cipileaga

      Articole recomandate