Căsnicia fericită ar putea constitui o armă deosebit de eficace împotriva multor patologii care afectează atât cuplurile tinere, cât şi cele ce şi-au întemeiat deja un cămin de o bună bucată de vreme.
Graţie unui studiu elaborat de o echipă de oameni de ştiinţă din cadrul Brigham Young University, sub conducerea profesorului Rick Miller, publicaţia de specialitate „Journal of Marriage and Family”, a adus în prim-plan o serie de efecte benefice pe care atmosfera echilibrată şi armonioasă dintr-un mariaj fericit, le răsfrânge asupra stării de sănătate a cuplului.
Astfel, cu cât partenerii prezintă o compatibilitate mai pronunţată, cu atât tind să dispară problemele legate de anumite tulburări metabolice şi funcţionale ale organismului.
Echilibrul conjugal pare să rezolve multe dureri de cap, la propriu şi la figurat, graţie avantajelor biunivoce pe care partenerii şi le oferă.
Un prieten de nădejde
Modul în care soţii se bizuie unul pe celălalt constituie un liant puternic de cuplu, construind un veritabil zid de apărare în faţa atacurilor de orice fel, inclusiv a celor de natură patologică. Chiar şi o simplă răceală e mai uşor de înfruntat atunci când ai alături persoana dragă, care nu ezită să-ţi prepare un ceai cu multă dragoste sau să-ţi răcorească fruntea când ai febră.
Mai mult decât atât: fiecare din soţi, vede în celălalt un prieten de nădejde, căruia-i poţi împărtăşi orice gând sau senzaţie ce te tulbură, dezamorsând astfel o posibilă bombă periculoasă, cu efect întârziat.
Sex din plin, stres mai puţin
Potrivit statisticilor cuprinse în materialul mai sus menţionat, în cadrul căsniciilor fericite, se înregistrează un nivel extrem de scăzut de stres, graţie unei bune gestiuni a sarcinilor de îndeplinit şi a relaţiilor intime generatoare de satisfacţie.
Stresul se află la baza multor patologii care afectează bărbaţii şi femeile deopotrivă, aşadar cu cât se diminuează prezenţa acestuia, cu atât sporesc şansele să ne bucurăm de o sănătate de fier.
Unde-s doi, puterea creşte
Soacra, şeful autoritar, câinele vecinului sau aşa-zişii amici binevoitori, care crapă de invidie pentru orice fleac pe care-l realizăm în familie, se izbesc de celebrul dicton „unde-s doi, puterea creşte”, care-şi demonstrează din plin eficacitatea într-o căsnicie trainică.
Simţul umorului şi dorinţa de a menţine echilibrul casei, transformă răutăţile celorlalţi în chestiuni lipsite de importanţă, care nu au puterea de a deregla calmul şi buna dispoziţie a partenerilor – o veritabilă poţiune magică pentru sănătate, nu-i aşa?
Interesele comune
O căsnicie fericită funcţionează asemenea unei maşinării cu o viteză în plus, atunci când partenerii conştientizează mulţimea intereselor comune pe care le au.
Încrederea reciprocă şi complicitatea specială de care se bucură astfel de cupluri, conduc de multe ori la rezultate cu adevărat remarcabile şi în plan profesional, considerând că cei doi nu ezită să-şi dea o mână de ajutor în situaţiile în care presiunea unor termene de respectat se face simţită, sau atunci când e nevoie de un punct de vedere extern, de pildă.
Criza întăreşte priza
Până şi necazurile pe care viaţa ni le presară în cale sunt mai uşor de depăşit atunci când ai alături un umăr pe care să-ţi odihneşti fruntea: pornind de la ipoteza pierderii unui prieten drag sau a unui coleg – ca să nu mai vorbim de un membru al familiei – şi până la dificultăţile de natură financiară cu care suntem nevoiţi să ne confruntăm uneori, în doi, amărăciunea pare să îmbrace straie mai puţin deprimante.
Îmbărbătarea partenerului devine o prioritate şi până la redobândirea stării de optimism, nu mai sunt necesare perioade lungi de suferinţă, care afectează oamenii de regulă, atât din punct de vedere psihic cât şi fizic.
În concluzie, indiferent dacă sunteţi căsătoriţi sau nu, toate aceste avantaje pe care le prezintă o relaţie de cuplu reuşită, nu sunt câtuşi de puţin de neglijat, aşadar să dăm ascultare specialiştilor şi să încercăm să ne construim propria fericire pe temelia dragostei.