Se numeşte „Livada Moldovei”, proiectul susţinut de Banca Europeană de Investiţii (BEI), graţie unui împrumut în valoare de 120 de milioane euro pentru modernizarea sectorului agricol în ţara noastră.
Facilitatea va fi acordată după finalizarea negocierilor între Guvernul Republicii Moldova şi reprezentanţii instituţiei financiare europene, a declarat Ministrul Agriculturii, Vasile Bumbacov, potrivit Agora.md.
Contractul de finanţare vizează acordarea de asistenţă financiară, atât întreprinzătorilor privaţi, cât şi structurilor publice, care îndeplinesc toate criteriile de eligibilitate cuprinse în documentaţia corelată.
Obiectivele proiectului „Livada Moldovei”
Denumirea proiectului reprezintă un element sugestiv pentru a delimita cadrul şi destinaţia banilor: obiectivul acordului este acela de a îmbogăţi patrimoniul ţării noastre cu noi suprafeţe de livezi moderne şi achiziţionarea de echipamente menite să îmbunătăţească eficienţa resurselor specifice acestui sector.
Peisajul local va oferi aşadar, în viitorul apropiat, din ce în ce în ce mai multe livezi, care vor produce roade bogate, atât pentru consumul intern, cât şi pentru export, supuse unor procese de post-recoltare şi logistică, net îmbunătăţite.
Mai mult decât atât: fondurile vor acoperi şi necesarul investiţiilor în domeniul instruirii şi cercetărilor specifice dezvoltării acestui sector agricol, de o importanţă majoră pentru economia ţării noastre.
O nouă pagină în cartea acordurilor financiare cu BEI
Iniţiativa nu este singulară – Banca Europeană de Investiţii (BEI), a mai finanţat până acum şi alte proiecte similare implementate în ţara noastră, în diverse domenii de activitate, de la investiţiile în infrastructuri şi până la viticultură, aprovizionarea cu apă, canalizare sau renovarea transportului public din capitală, de pildă.
De această dată însă, instituţia responsabilă cu derularea proiectului „Livada Moldovei”, este Unitatea Consolidată pentru Implementarea şi Monitorizarea Programului de Restructurare a Sectorului Vitivinicol, precizează sursa.
Vom avea deci, o Moldovă mai verde, mai proaspătă şi mai bogată, graţie unui parteneriat salutar, cu una din cele mai prestigioase instituţii financiare internaţionale, care creează premisele unei colaborări de lungă durată, în beneficiul ambelor părţi.