Suntem minţiţi zilnic de la 10 până la 200 de ori

Pamela Meyer, autoarea unei carti numite „Liespotting” – Detectarea minciunilor – a descoperit cele 10 moduri in care iti poti da seama daca cineva te minte in fata.

Studiul facut de ea se refera la cele mai obisnuite comportamente ale mincinosilor, stiintific vorbind. Meyer crede ca minciunile sunt adesea acte de cooperare. Adica ii lasam pe altii sa ne minta si mintim la randul nostru in mod voit, pentru a evita conflictele.

Ne putem spune unul altuia ca n-am primit un email pentru ca a ajuns in folderul de Spam si nu l-a vazut, asa ca nu i-am raspuns. Sau poate spunem cuiva ca intalnirea a fost extraordinara, desi simtit cu totul altceva.Faptul că ne reţinem la muncă până a doua zi dimineaţă sau faptul că 10 prieteni confirmă că am dormit la ei aseara sunt insa cazuri unanim trecute cu vederea, pentru ca nu provoaca dezechilibre majore in relatiile inter-umane, insa studiul de care vorbim sustine ca suntem mintiti de 10 pana la 200 de ori pe zi.

Multe dintre ele sunt minciuni nevinovate, insa s-a demonstrat stiintific ca atunci cand doi oameni care nu se cunosc intre ei se intalnesc pentru prima data se mint in fata de cel putin 3 ori in primele 10 minute de conversatie.

Meyer sustine ca minciunile sunt de fapt niste punti intre realitate si fantezie, pentru a umple niste goluri pe care fiecare le are in viata sa – totul ca sa „dea bine” in ochii celorlalti.

Iata care sunt cele 10 feluri in care poti sa-ti dai seama atunci cand cineva te minte:

 

Mincinosilor le place sa se distanteze de subiect. De exemplu, iata declaratia lui Bill Clinton: „Nu am avut relatii sexuale cu acea femeie,” are doua elemente care tradeaza afirmatia: „nu am” si „acea femeie”.

 

Repetarea intrebarii, inainte de a da raspunsul, este de asemenea un semn ca urmeaza sa spuna ceva neadevarat.

 

Mincinosii folosesc expresii de genul: „ca sa-ti zic adevarul…”

 

Mincinosii mimeaza zambetul.

 

Mincinosii se uita prea mult in ochii tai.

 

Mincinosii dau mult mai multe detalii.

 

Cand mincinosii se simt vinovati, incearca sa evite o eventuala pedeapsa pe care ar putea-o incasa, sugerand ei insisi faptul ca va fi pedepsit pentru ca „a spus adevarul”.

 

Mincinosii o dau in bara cand sunt pusi sa-si spuna povestea de la coada la cap.

 

Mincinosii adesea pun obiecte intre ei si cei care incearca sa le demonteze spusele.

      Articole recomandate