Cum va arata cel mai modern aeroport al lumii

Directia Generala a Aviatiei Civile din Kuweit a anuntat constructia unui aeroport fara egal pe planeta, ca design si dotari de ultim strigat al tehnicii.

Proiectantul, cunoscuta firma de arhitectura Foster & Partners, a dat publicitatii si cateva fotografii ale grandioasei investitii.

Constructia, care va demara peste doar cateva luni (inceputul lui 2012), are forma unei frunze de trifoi (de sus, panorama e una uluitoare), cu terminale pe toate cele trei aripi simetrice, fiecare fatada avand o suprafata de 1,2 km. Spatiul central inchis are o inaltime de 25 metri.

Intr-o prima faza, viitorul aeroport din capitala tarii arabe de la Golful Persic ar putea primi aproximativ 13 milioane de pasageri pe an, ulterior 25 de milioane, ca in final sa se ajunga la un trafic de 50 milioane calatori (cifra fantastica pentru un oras, cum este Al-Kuweit, a carei populatie stabila nu depaseste 30.000 de persoane).

Noua minune a lumii, cum o considera deja unii specialisti in arhitectura si urbanism, va fi data la cheie beneficiarului, cel mai probabil in 2016.

In momentul de fata, topul celor mai mari aeroporturi de pe planeta (criteriu – capacitatea de trafic a calatorilor) arata astfel:

1. Hartsfield Jackson Atlanta International Airport (SUA) – 89 milioane calatori
2. Beijing International Airport (China) – 73 mil.
3. O’Hare Airport Chicago (SUA) – 66 mil.
4. Heathrow Airport Londra (Marea Britanie) – 65,9 mil.
5. Haneda Airport Tokyo (Japonia) – 64 mil.

 

      Articole recomandate