Splendide cochilii pentru crabi-călugar, fabricate la o imprimantă 3D (Foto şi Video)

Crabul-călugăr, sau „pagurul” este un crustaceu care încearcă să-şi protejeze abdomenul, însuşindu-şi cochiliile goale ale altor vietăţi din ecosistemul în care trăieşte.

Astfel, soluţia „ocupării abuzive” a domiciliului altuia, îi serveşte drept pavăză împotriva predătorilor care-l adoră în ipostază de gustarică.

F2

Potrivit principiului care susţine că „scopul scuză mijloacele„, odată căpătată o astfel de caroserie protectivă, crabul-călugar  nu o mai părăseşte decât în favoarea alteia, net superioare calitativ, aici asemănându-se foarte mult cu o serie de vertebrate, bine cunoscute nouă, tuturor.

F3

Inspirată de acest tip de comportament aparte, artista japoneză Aki Inomata, s-a gândit că n-ar fi rău să pună la dispoziţia acestor animăluţe lipsite de protecţie, cochilii alese pe sprânceană, obţinute cu ajutorul unei imprimante 3D.

F4

Cu această serie de lucrări, am oferit diferite variante de adăpost crabilor, iar ei şi-au ales ceea ce le-a plăcut: edificiile în miniatură imită arhitecturile unor clădiri interesante, din diferite ţări ale lumii. Deşi structura anatomică a crabului este mereu aceeaşi, înfăţişarea sa se schimbă, în funcţie de „veşmântul” pe care-l poartă pe post de scut protectiv”, explică artista la nivelul site-ului său personal.

F5

F6

Dar iată şi un filmuleţ care ne dezvăluie câte ceva din secretele procesului de fabricare a acestor minunăţii, cât şi satisfacţia unui exemplar de crab-călugar, la descoperirea unei astfel de oportunităţi locative neaşteptate:

Roxana Iorgulescu

      Articole recomandate