Societatea cere interzicerea unui film rus despre războiului ruso-georgian din cinematografele Patria

Oameni de creaţie, deputaţi ai Parlamentului 90 şi unii politicieni de la Chişinău cer Ministerului Curturii să interzică în reţeua cinematografică Patria derularea filmului de producţie rusească „August. Opt”.

La o conferinţă de presă, aceştia şi-au motivat solicitareea prin faptul că respectivul film, turnat în baza evenimentelor din timpul războiului ruso-georgian desfăşurat în 2008, redă evenimentele sub o altă formă, decît cea reală.

Deputatul primului Parlament democratic al RM, Ştefan Maimescu, a declarat că filmul de producţie rusească „August. Opt”, care trebuie să fie derulat la Patria începînd de astăzi, 23 februarie, de Ziua Armatei Sovietice şi care redă evenimentele războiului Ruso – Georgian din 2008, ar fi un instrument de propagandă şi de dezinformare în masă din partea Federaţiei Ruse, la fel cum procedează şi în cazul conflictului transnistrean.

Vasile Costiuc, a afirmat că filmul care este unul antigeorgian, redă evenimente văzute de autorităţile de la Moscova, precum că ei au avut dreptate în cazul războiului, dar nu trăirile georgienilor din timpul ocupaţiei la care au fost supuşi siliţi în 2008.

Criticul de filme, Larisa Ungureanu, a menţionat că organele de stat trebuie să-şi spună cuvîntul în legătură cu derularea acestui film, chiar dacă reţeua de conematografică Patria este una privată.

Ieri, 22 februarie la o conferinţă de presă şi diaspora georgiană din RM s-a împotrivit difuzării filmului rusesc „August. Opt”, care, potrivit lor, ar face propagandă împotriva Georgiei prezentând-o drept agresor în războiul ruso – Georgian din 2008, sau războiul din Osetia.

      Articole recomandate