Soarele, aşa cum nu l-ai mai văzut. Imagini uimitoare din timpul unei explozii solare

Observatorul NASA Solar Dynamics a surprins imagini spectaculoase cu Soarele nostru, care arată în detaliu activitatea stelei în timpul unor explozii solare ce au avut loc de curând.

 

Imaginile publicate de NASA arată lumina emisă de Soare, împreună cu spectrul razelor X şi ultravioletele. Observatorul Solar Dynamics, lansat de NASA în februarie 2010, transmite cele mai clare date dintre toate observatoarele de pe orbită. Unele imagini dezvăluie detalii despre activitatea de la suprafaţa Soarelui, pe care cercetătorii nu le-au mai văzut până acum.

Pe 25 septembrie, Solar Dynamics a detectat o explozie solară moderată pe care a surprins-o în nişte imagini ce dezvăluie detalii uimitoare. Observatorul orbital a făcut o fotografie în fiecare minut timp de trei ore, cât a durat explozia. În următoarele zile au mai avut loc şi alte explozii solare care au fost surprinse de observatorul NASA.

 

Solar Dynamics va rămâne pe orbită în jurul Pământului timp de cinci ani, cât timp durează misiunea al cărei obiectiv este cercetarea câmpului magnetic al Soarelui. Cercetătorii vor să determine cum este generat câmpul magnetic solar şi să înţeleagă mai mult activitatea turbulentă a stelei. Oamenii de ştiinţă vor să analizeze impactul pe care îl are Soarele asupra climei de pe Pământ şi asupra sateliţilor care asigură comunicaţia.

      Articole recomandate