Silvia Busuioc actriţa moldoveana în oraşul modei

Silvia Busuioc este o tânără de 21 de ani, care a reuşit să-şi realizeze visul de a deveni actriţă. E stabilită în oraşul modei, la Milano. Face modelling, jurnalism de investigaţie şi tv şi îşi doreşte să realizeze proiecte culturale între Italia şi Moldova.

 

Silvia Busuioc este o tânără de 21 de ani, care a reuşit să-şi realizeze visul de a deveni actriţă. E stabilită în oraşul modei, la Milano. Face modelling, jurnalism de investigaţie şi tv şi îşi doreşte să realizeze proiecte culturale între Italia şi Moldova. A plecat acum 4 ani în Italia pentru a obţine o diplomă dintr-o ţară europeană, crezând că va reveni în Moldova. Însă, viaţa a luat o întorsătură plăcută, iar Silvia a reuşit să devină actriţă în oraşul modei.


Drumul ei a început la 18 ani, când a plecat din Chişinău. Primul curs de actorie în Italia a durat 6 luni, înainte de a fi admisă la universitate. Îşi aminteşte cum, încetul cu încetul, a început să-şi adâncească experienţele artistice, căutând diverse companii teatrale. Acum este absolventa Facultăţii de Ştiinţele Comunicării în Teatru şi Spectacol şi lucrează într-o companie teatrală din Milano.

 

Actriţă în oraşul modei

Totul a început când, în prima lună a acestui an, l-a cunoscut pe regizorul cu care lucrează acum.
„La o lună după ce ne-am cunoscut, m-a sunat şi a venit cu propunerea de a trece un casting ca să vadă cum recit. Atunci am fost acceptată şi colaborăm în continuare”, spune Silvia.

În cele 6 luni de când lucrează, a reuşit să mergă într-un turneu în România, iar în luna iulie trebuia să participe la un festival internaţional în Canada.

„Am lucrat mult pentru acest turneu internaţional. Erau două spectacole, cu unul din ele am fost deja în turneu în România – Bucureşti, Timişoara şi Târgovişte. Aveam două roluri principale în spectacolul „Animelia”,care este despre traficul de fiinţe umane, violenţa fizică şi psihologică împotriva femeilor”, spune Silvia. „Personajul meu este o fată de 18 ani pe nume Lilia, care face tot posibilul ca să nu se prostitueze. Visul ei e să devină stilistă, însă până la urmă este ucisă de traficantul în apartamentul căruia locuieşte”, adaugă ea.

N-a plecat în turneul de o lună în Canada deoarece este cetăţean al Republicii Moldova. „Ştiam, împreună cu directorul grupului, că aveam nevoie de viză pentru Canada, pentru că sunt cetăţean al Republicii Moldova. Ne-am informat ce acte trebuiesc, am depus cererea pentru viză la Ambasada Canadei la Roma cu o lună înainte de turneu. Am aşteptat o lună, cu 3-4 zile înaintea plecării am mers la Roma pentru că nu primisem nici un răspuns”, afirmă Silvia.

„Atunci am decis să solicităm ajutorul persoanelor care sunt mai în putere, spre exemplu, Ambasadorul Italiei în România, care a finanţat turneul precedent. Astfel, puteau garanta că eu sunt acriţă şi n-am să rămân în Canada, ci am să revin în Italia, pentru că toate proiectele mele artistice sunt în aici. Din păcate, această încercare a eşuat”, ne destăinuie Silvia Busuioc.

Modelling-ul – şansa de a se remarca

Realizează spoturi publicitare în calitate de model şi actriţă, oferă servicii foto şi a defilat pe podium de câteva ori. A participat la mai mult de zece concursuri de frumuseţe, la care a şi câştigat. Recunoaşte că, datorită participării la aceste concursuri, a reuşit să devină remarcată.

„Astfel, am înţeles că pot să lucrez ca model, iar în timpul liber încerc să combin studiul cu lucrul”, spune Silvia. Îşi aminteşte cel mai tragic moment pe care l-a trăit în experieţa sa în modelling. Fusese acceptată de o agenţie mare de modă, dar i-au spus că trebuie să slăbescă şi începuse să nu mănânce, alergând de dimineaţa până seara la castiguri. „Toată ziua aveam întâlniri cu diferiţi stilişti, case de modă, fotografi. Din 10 întâlniri trebuia cel puţin cineva să mă aleagă, altfel, era grav”, spune Silvia.

Pe parcurs, a înţeles că actoria îi oferă mult mai multă satisfacţie pentru că îi ajută să-şi expună diferite părţi ale personalităţii. „Eu cred că în fiecare dintre noi trăiesc mai multe personaje pe care le putem realiza în diferite roluri”. Nu s-a lăsat de modă definitiv. Este chemată pentru fotografii comerciale, care sunt utilizate la campanii de publicitate pentru parfumuri, cosmetică, haine. „Actoria o fac din plăcere, iar modelling-ul şi publicitatea pentru că am propuneri şi câştig bine din asta”, afirmă Silvia.

Proiecte culturale între Italia şi Moldova

Îşi doreşte să nu lucreze doar în Italia. Vrea să realizeze proiecte culturale între Italia şi Moldova. „Ar fi ideal să deschid o Asociaţie culturală la Chişinău, unde am putea colabora cu actorii, pictorii, compozitori italieni, care ar putea să vină în Moldova să predea tinerilor noştri şi tinerii noştri să plece în Italia. Îmi doresc aceasta pentru că Moldova are mulţi tineri talentaţi, dar care n-au posibilităţi de afirmare. Din propria experienţă pot să spun că Italia mi-a oferit şansa să-mi continui calea artistică mult visată”, afirmă Silvia.

 „Pe raft stă un nou proiect, e ideea mea şi a regizorului de a realiza un film documentar despre Modova. Ar fi interesant să expunem în film tradiţiile unei ţări mici şi necunscute, evident cu o istorie la bază. Dar la asta trebuie să mai lucrăm şi să scriem scenariul”, ne destăinuie ea. Italia e o ţară care mi-a dat foarte mult la nivel artistic, e o ţară unde mergi pe stradă şi inspiri artă, pentru că are o istorie extraordinară. Artiştii aici sunt mult mai apreciaţi decât cei din Republica Moldova, de accea îmi văd viitorul în Italia, dar colaborând cu artiştii din Moldova”, încheie Silvia.

Interviu cu Silvia Busuioc

      Articole recomandate