Cercetătorii ruşi, aproape de a elucida misterul lacului subglaciar Vostok

Savanţii ruşi au ajuns în pragul unei descoperiri extraordinare: în sfârşit vor putea dezlega misterul lumii ascunse sub gheaţa Antarcticii de peste 20 de milioane de ani, relatează Daily Mail.

 

Lucrările de forare către lacul subglaciar Vostok, care se află la aproximativ 4 kilometri sub gheaţă, au început în urmă cu 15 ani, însă abia acum au reuşit să se apropie de final, condiţiile fiind extrem de ostile.

La sfârşitul lunii decembrie, cercetătorii ruşi ajunseseră la o distanţă de aproximativ 50 de metri de suprafaţa lacului, aceştia fiind nerăbdători să descopere ce fel de organisme trăiesc în acel mediu ostil. Potrivit cercetătorului John Priscu, ruşii mai au doar circa 12 metri până la suprafaţa lacului. Deşi se lucrează 24 de ore pe zi, în trei ture, lucrările de forare trebuie grăbite, având în vedere că vara polară este pe sfârşite, iar în câteva zile temperaturile vor scădea foarte mult.

 

De asemenea, oamenii de ştiinţă trebuie să aibă grijă să nu contamineze lumea subterană cu bacterii din afară. Astfel, aparatul de forat nici nu va trebui să atingă lacul propriu-zis pentru a nu contamina mediul ascuns. Din acest motiv, cercetătorii vor lua o mostră din apa unică pe care o vor îngheţa înainte să fie adusă la suprafaţă pentru analize. Echipa de savanţi se luptă şi cu riscul unei explozii din cauza oxigenului şi azotului de sub gheaţă, motiv pentru care vor fi nevoiţi să se asigure că doar o cantitate mică de aer este eliberată.

 

Să ajungem la acest lac enorm, de care nici măcar nu ştiam până în 1996, este un moment uriaş pentru ştiinţă. Dacă totul merge bine, vom deschide un nou capitol în cunoştinţele noastre despre Terra, dar şi despre alte planete îndepărtate”, a declarat John Priscu.

Lacul Vostok este cel mai mare lac subglaciar, având o adâncime de 700 de metri. El a fost descoperit în 1996 datorită observaţiilor unui satelit, care au confirmat ipoteza cercetătorilor britanici. Până în prezent, oamenii de ştiinţă au descoperit în timpul forărilor ADN-ul bacteriei termofile, care trăieşte de obicei în izvoarele termale.

 Lacul Vostok

      Articole recomandate