„Și eu am dreptul la viață” – un proiect 100% moldovenesc, menit să reducă numărul nașterilor premature

copii

În fiecare an, în Republica Moldova, vin pe lume aproximativ 1700 de bebeluși născuți prematur, demonstrând astfel ca pe meleagurile noastre, setea de viață îmbracă forme deosebite.

Potrivit statisticilor elaborate de specialistii Ministerului Sanatatii, majoritatea acestor micuti, cantaresc insa sub 1,5 kilograme, ceea ce e nu reprezinta un aspect tocmai linistitor, relateaza IPN.

Pe de alta parte, cu numai cativa ani in urma, nasterile premature constituiau un examen dificil de trecut pentru mama si bebelus, deopotriva – micutilor sub 1,5 kilograme nu li se prevedeau sanse prea mari de supravietuire.

Astazi, gratie asistentei de specialitate, aparaturilor moderne, conditiilor net superioare de acordare a primului ajutor si de intervenire in situatii extreme, rata de supravietuire a bebelusilor subponderali la nastere, a crescut cu 85%, precizeaza sursa, citand declaratia ministrului sanatatii, Mihai Ciocanu.

Printre cele mai frecvente cauze ale nasterilor premature, se inregistreaza cele datorate fertilizarii artificiale, dar de pe lista motivelor care conduc la astfel de situatii, nu lipsesc conditiile sociale aparte, care genereaza stresul.

In contextul in care anul 2014 a fost desemnat „Anul copilului prematur”, autoritatile statului si-au fixat un obiectiv deosebit in ceea ce priveste reducerea numarului de nasteri premature, estimand o imbunatatire a situatiei in proportie de 50%, gratie proiectului desfasurat sub genericul „Si eu am dreptul la viata”.

Concomitent, se lucreaza la organizarea unor ample actiuni destinate instruirii de specialitate a personalului medical implicat in procesele de asistenta la nastere a copiilor prematuri si ingrijirii ulterioare a acestor micuti, punandu-se accent in paralel si pe „formarea deprinderilor de viata la mame si instruiri despre modul sanatos de viata”, precizeaza sursa.

Roxana Iorgulescu

      Articole recomandate