Sfaturi pentru studenții boboci

Mijlocul lunii iunie a adus multe dureri de cap în urma examenelor de bacalaureat, iar al lunii iulie – zâmbete pe feţele tinerilor absolvenţi. În perioada admiterii, pe străzi, poţi întâlni tineri şi pe părinţii acestora nespus de fericiţi, pe faţa cărora citeşti „Uraaa, admis!”.

Cunosc acest moment. Anul trecut eram şi eu din tagma tinerilor care rămân pentru un moment, după doisprezece ani de studiu, într-o perioadă de tranziţie. O perioadă stresantă este şi cea din prima lună de studiu, când bobocul-student trebuie să asimileze repartizarea catedrelor, a aulelor, a bibliotecilor, să memoreze noi profesori şi să se descurce cu cine-i rector, decan, prodecan şi care sunt funcţiile acestora… La început totul pare a fi un labirint, însă, odată cu trecerea timpului, aulele vor deveni amintiri plăcute, de care absolvenţilor le va fi dor. Până atunci, aş vrea să vin cu un top al sfaturilor obţinute din experienţa mea de student-boboc:

 • În primele zile de studii te vei simţi incomod, atmosfera va fi tensionată, colegii mai mari nu vor fi foarte amabili în a ţi le explica pe toate, aşa că fii pregătit să lupţi pentru tine. Este un lucru neplăcut, dar va reveni la normal dacă vei fi un om cu iniţiativă. Dacă te orientezi greu pe coridoarele-labirint, vino la universitate cu 15 minute înainte. Atunci când coridoarele sunt goale şi mai liniştite, te poți concentra şi poți memora mai bine toată harta instituţiei.
 • Ai grijă să ţii orarul la îndemână. Ce făceam eu: mi-l notam în agenda mea, iar cu telefonul mobil fotografiam pagina. E mult mai comod. Din prima zi de facultate, optează să ţi se prezinte orarul (la decanat), asta doar dacă acesta lipseşte de pe panoul din blocul facultăţii.
 • Ai grijă să îţi notezi toate numele de profesori şi disciplinele predate. Înainte de toate, te poţi documenta şi din internet despre aceştia. Le poţi vizualiza fotografiile pe net, astfel ca în realitate să îţi fie mult mai simplu. Nu aştepta să ţi se spună cine e profesorul, trebuie să ai grijă să îi memorezi personal. Salută-i de fiecare dată şi nu te preface că nu îi vezi. Ascunde ruşinea şi inhibarea, ele nu te vor ajuta decât în devansare.
 • Din prima săptămână, fă-ţi timp să mergi la bibliotecă, la mediatecă… Notează-ţi orele şi zilele de lucru ale acestora. Atenţie: în unele universităţi, bibliotecile lucrează chiar şi în weekend.
 • Grăbeşte-te să te împrieteneşti cu colegii, să le afli zilele de naştere şi să le spui câte un „La mulţi ani” atunci când sunt omagiaţi. Le va face plăcere. Ai grijă să eviţi grupuşoarele”, trebuie să menţii relaţii bune cu toţi colegii. Aşa se va face simţită viaţa de student, e mult mai veselă.
 • O mare greşeală este să conspectezi la toate lecţiile în acelaşi carnet. În timpul pregătirilor pentru examene îţi va fi foarte greu! Eu te sfătuiesc să îţi procuri caiete de diverse culori, iar fiecare culoare va reprezenta un profesor sau o disciplină. Uşurează-ţi modul de a studia. Nu încărca pagina cu conspecte. Lasă spaţii libere pentru concluzii sau simbolurile personale.
 • La seminare fii activ, iar la lecţiile organizate în flux se pune accentul pe concentrarea, conspectarea şi asimilarea temei!
 • Organizează-ţi o agendă. Participă la traininguri sau la lecţii deschise. Vino cu idei la decanat/ rectorat. Interesează-te de posibilitatea de a fi parte a staff-ului sindical sau a senatului studenţesc. Fii activ!
 • Munceşte, adică fă totul pentru a învăţa. Primul an este cel mai dificil pentru tine. Important e să le asimilezi rapid pe toate. Nu ai timp pentru a ezita!

Succes!

   Articole recomandate