In curand vom avea conexiuni la internet super rapide: 1.000 GB pe secunda!

În timp ce vitezele conexiunilor Wi-Fi se apropie de 1 Gbps, cercetătorii pregătesc un salt masiv de performanţă pentru reţelele Ethernet, lucrând de zor la un nou standard de comunicaţie ce promite viteze de transfer ce ating 400 Gbps şi chiar 1 Tbps.

Altfel spus, conexiunile clasice „cu fir” ar putea ajunge şi la de 1000 ori viteza celor wireless. Potrivit studiilor întreprinse de IEEE Standards Association, nivelul de încărcare în infrastructura de reţea se dublează în medie odată la fiecare 18 luni, cercetătorii concluzionând că pe parcursul a zece ani este necesară creşterea de aproximativ 100 de ori a lăţimii de bandă disponibile pentru a face faţă cererii, scrie go4it.ro

Higher-Speed Ethernet Consensus group – echipa responsabilă de stabilirea noului standard, nu a stabilit încă viteza ţintă pentru noul tip de conexiune. În prezent echipa este divizată în două tabere: prima dorind limitarea conexiunii la viteza de 400 Gbps pentru a ţine mai uşor costurile sub control iar a două ţinteşte către ameţitoarea viteză de 1 Tbps.

În timp ce atingerea celor mai mari viteze cu putinţă este în interesul utilizatorilor, rămâne de văzut cum va fi pusă problema din punct de vedere tehnic şi economic. În prezent, cele mai rapide conexiuni – cum sunt cele de 100 Gbps implementate în sisteme data center şi mediul de afaceri – sunt atinse folosind clasice cabluri de cupru, fiecare compus din mai multe fire ce grupează în paralel numeroase conexiuni lente pentru atingerea vitezei ţintă. Dacă aceiaşi metodă ar fi aplicată şi pentru o conexiune bidirecţională la 1 Tbps ar fi nevoie de un cablu cu nu mai puţind de 80 fire din cupru – mult prea gros şi costisitor pentru implementare la scară largă sau pe distanţe mari. O alternativă pare să fie oferită de conexiunile prin fibră optică, cablurile necesare fiind mult mai subţiri, uşoare şi ieftin de produs.

În prezent nu este stabilită o dată exactă pentru introducerea noului standard de comunicaţie, dar potrivit lui John D’Ambrosia, liderul Higher-Speed Ethernet Consensus group, proiectul este tratat cu maximă prioritate iar rezultatele nu vor întârzia prea mult să apară.

      Articole recomandate