România – Republica Moldova: nu doar o singură limbă, ci şi un elicopter

smurd_moldova

România şi Republica Moldova vor semna un acord transfrontalier, în baza căruia, ambele ţări, vor beneficia de un elicopter dedicat acţiunilor de interveţie în zona frontierei comune, spre sfârşitul anului viitor.

Potrivit afirmaţiilor Secretarului de Stat al Ministerului Sănătăţii, Raed Arafat, este vorba despre un aparat de zbor special, dotat cu echipament modern, pentru asigurarea desfăşurării în condiţii optime, a operaţiunilor de acordare a primului ajutor în situaţii de urgenţă.

Elicopterul urmează să fie achiziţionat din fondurile alocate proiectului de instruire de formatori pentru intervenţii în situaţii excepţionale în Republica Moldova şi va deservi ambele ţări, in zona frontierei comune, în funcţie de necesităţi.

Proiectul, în valoare de şapte milioane de euro, a fost lansat luni, la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Mureş, odată cu deschiderea oficială a primului curs de formatori de specialişti paramedici, la care sunt înscrişi şi şase pompieri din Republica Moldova.

Elicopterul transfrontalier care va interveni în zona Republicii Moldova şi în zona judeţelor din regiunea Moldova, reprezintă unul din elementele importante ale proiectului – procedura a fost lansată, aşa că în cel de-al doilea semestru al anului viitor, urmează să se semneze acordul bilateral între guverne”, a declarat Arafat, potrivit Agerpres.

La rândul său, Veaceslav Ceban, vice-ministru de Interne al Republicii Moldova, a ţinut să sublinieze importanţa îmbunătăţirii calităţii operaţiunilor de acordare a primului ajutor în situaţii de urgenţă, exprimându-şi speranţa că „cei şase pompieri care vor absolvi cursurile de pregătire la Târgu Mureş, vor pune temelia, în Republica Moldova, a intervenţiei profesioniste”.

Roxana Iorgulescu

      Articole recomandate