Roboții evoluează în oameni sau oamenii în roboți?

Evoluția roboților inteligenți ar putea urma același tipar precum inteligența biologică.

Oamenii de știință afirmă că într-o jumătate de secol roboții ar putea să ne ajungă din urmă în ceea ce privește complexitatea organismelor vertebrate.

Un cercetător în domeniul inteligenței artificiale, Hans Moravec, crede că roboții evoluează într-un mod similar evoluției oamenilor pe Pământ, scrieDailygalaxy.com.

El susține că evoluția roboților s-ar putea petrece cu o viteză mult mai mare decât a avut loc cea a oamenilor, iar până la jumătatea acestui secol, nicio activitate umană, oricât de complexă, nu va fi făcută exclusiv de oameni, ci și de roboți.

Mai mult decât atât, ei ar putea depăși rasa umană în complexitatea operațiunilor pe care le vor putea executa.

În clipa de față există roboți-servitori. Puterea lor mintală și comportamentul de tip analogic sunt similare celor ale reptilelor.

Se așteaptă ca în anul 2015 ei să execute sarcini în casele oamenilor, având un scop utilitar. Atunci, ar putea evolua la stadiul echivalent unor amfibieni.

În 2020, roboții vor putea manipula armele. Puterea lor de procesare va fi de zeci de miliarde de calcule pe secundă.

În 2030 se așteaptă ca, din punct de vedere al competențelor, roboții să fie asemenea mamiferelor mai mari. Abilitatea lor cognitivă sa va dezvolta foarte mult. Se vor putea adapta oricărei situații.

Dacă predicțiile făcute de Hans Moravec se vor confirma, atunci roboții vor fi capabili de cunoaștere. Având în vedere evoluția foarte rapidă în domeniul dezvoltării roboților, acest lucru s-ar putea întâmpla chiar mai curând decât se așteaptă specialistul.

Îngrijorarea oamenilor este că roboții s-ar putea să nu se mai supună comenzilor pe care le primesc.

Alții cred că oamenii evoluează spre stadiul de roboți tot mai avansați. Scenariile în acest sens merg până la presupunerea că oamenii își vor putea muta identitatea în alte corpuri, nu neapărat de origine biologică.

Schimbările care vor veni vor arăta cine are dreptate.

      Articole recomandate