Roboţii de pe imaş – vacile vor avea paznici cibernetici?

vaca

Într-un viitor mai mult sau mai puţin apropiat, turmele de vaci de pe imaşuri, vor fi păzite de roboţi – supraveghetori vigilenţi, eficienţi şi neobosiţi, care nu pretind salariu lunar şi nici nu se plâng de miros.

Cel puţin aceasta este convingerea oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din Sidney, care au testat un prototip de paznic computerizat, pe care intenţionează să-l propună pentru producţia de serie, ca ajutor nepreţuit în activităţile curente din cadrul fermelor de animale.

Robotul pare să se descurce de minune: păzeşte vacile mai bine decât oamenii sau câinii, este răbdător, se deplasează în acelaşi ritm cu animalele şi le asigură o companie mai puţin stresantă, vacile demonstrându-se mai liniştite în prezenţa paznicului cibernetic.

Specialiştii apreciază că în afara acestor avantaje, robotul de fermă, poate asigura concomitent şi alte sarcini utile omului, putând monitoriza, de pildă, graţie tehnologiei cu care este dotat, condiţiile de mediu, calitatea apei şi a solului, sau alţi parametri ambientali, în funcţie de necesităţi.

Roxana Iorgulescu

      Articole recomandate