Vitalie Cojocari: Generația elevilor Xerox

exam

Dacă aș fi Maia Sandu m-aș declara profund deranjat de tinerii din Moldova. Când i-aș vedea în fața Guvernului, aș ieși și eu la miting. Mi-aș scrie câteva pancarde împotriva lor, dar nu agramate, ci corecte și aș protesta. Iar după acest protest chiar le-aș face hatârul și… mi-aș da demisia. Aș refuza să fiu ministrul unor elevi atât de proști, agramați și tupeiști. Pur și simplu demnitatea mea nu ar suporta. – Nu credeam că poate fi atinsă culmea nesimțirii și a ipocriziei. Însă după protestul elevilor xerox avem nevoie de cineva de la Guiness Book în fața Guvernului să recunoască oficial acest record de nesimțire. Băi, băieți, cum adică, voi vă cereți dreptul să copiați? Voi credeți că e un drept divin și l-ați primit moștenire de la alte generații ratate?! Cum poți să fii atât de josnic și cinic, încât să nu-ți pese barem că te faci de râs.

Sunteți suficient de proști să nu realizați că vă arată toată lumea cu degetul: uită-te și la pramatiile acestea, nu știu să scrie, să vorbească, nici nu vor să învețe, în schimb, își doresc să ia note bune. – Puștii aceștia teribiliști nu citesc decât o singură carte – cartea fețelor, adică Facebook! Ce să știe, săracii? Cum să realizeze că Moldova este săracă tocmai pentru că generațiile vechi au copiat la greu şi de asta sunt niște generații… ratate! Am citit reacțiile moldovenilor care au scăpat demult de liceu. Îşi dau ochii peste cap şi susţin că nu au copiat la vremea lor. Altă ipocrizie uriașă. Trebuie să recunoaştem: pe vremea noastră s-a copiat. Nu știu dacă mult sau foarte mult. Cert este că astăzi avem avocați, jurnaliști, miniștri, medici, politicieni, polițiști, învățători, care… au furat la BAC. Poate asta este explicația sărăciei și mizeriei în care a ajuns Moldova. Avem prea mulți moldoveni xerox și prea puțini specialiști buni. – Și mai e ceva, micuțe fotocopiatoarea cu două picioare!

Viața adevărată nu o să vă ofere posibilitatea să copiați. Atunci când o să vă căutați un loc de muncă, copiuțele nu o să vă fie de folos. Atunci când o să semnați un contract, copiatul nu o să vă ajute să înțelegeți despre ce este vorba. Când o să încercați să vă calculați dobânda la un credit bancar, degeaba o să aveți căști în urechi… Viața este mai dură decât un examen. Nu vă amăgiți. După copiat o să vă alegeți cu o simplă diplomă, o hârtie pe care o puneți în ramă, iar apoi o să plecați în Italia să ștergeți babe la fund. Nu fiți ipocriți cu voi înșivă! Îi puteți minți pe alții, dar nu vă mințiți pe voi. Altfel, o să vă treziți la 50 de ani și o să realizați că viața voastră este exact ca a părinților voștri: ratată. O să vă întrebați unde ați greșit? Vă spun eu acum: v-ați spart în figuri prin cluburi și discoteci, ați stat prin baruri, ați fost prin malluri.

Atenție, toate aceste locuri au ceva în comun: camerele de supraveghere. Pe voi vă deranjează, însă, alte camere, de la BAC. Camere care ne arată adulţilor un lucru neplăcut – nu o să aibă cine să ne plătească pensia. – Un banc la temă. Știți de ce Xerox, celebra marcă de fotocopiatoare, nu și-a deschis fabrică în Moldova? Aveau o concurență prea puternică, liceenii care urmau să dea BAC-ul copiind.

Sursa: cojocari.ro

      Articole recomandate