Robin Hood de Moldova: povestea adevarată a celui ce ajută nevoiașii la Madrid

Pavel Costaș

Tuturor ne plac ecranizările avându-l drept protagonist pe celebrul Robin Hood, dar iată că un personaj similar, de pe plaiurile noastre, există cu adevărat și ajută cât poate, nevoiașii din Madrid.

Este vorba despre Pavel Costaș, un moldovean stabilit în Spania, cu familia sa, care nu s-a sfiit să pună bazele, la Madrid, unei asociații de caritate, al cărei obiectiv este acela de a da o mână de ajutor celor ce sunt copleșiți de sărăcie și necazuri.

F3

Pavel s-a luptat mult cu greutățile vieții, până ce a reușit să-și croiască un drum printre străini, așadar a decis să facă tot ce-i stă în putință, pentru a-i ajuta pe cei aflați la necaz.

Familiile sărace, copiii străzii, cerșetorii, vagabonzii, alcoolicii și dependenții de droguri din Madrid, cunosc foarte bine moldoveanul cu inimă bună și asociația lui, care numără în prezent circa 40 de persoane, decise să lupte împotriva egoismului și nepăsării față de problemele sociale din capitala spaniolă.

Populația locală nu contenește să se minuneze de îndrăzneala și hotărârea cu care acest Robin Hood de Moldova, se aventurează în cele mai mizerabile unghere ale orașului, pentru a oferi de mâncare, haine și articole de primă necesitate, celor ce se zbat în lipsuri.

F

Pavel nu se teme să ducă ajutoare nici în cele mai cumplite focare de infecții ale clădirilor dărăpănate, acolo unde tuberculoza, hepatita sau SIDA fac ravagii.

Disperații, rătăciții și cei care au pirdut orice speranță să se mai salveze din capcana drogurilor, oameni de toate naționalitățile, crescuți sau ajunși prin cine știe ce joc al sorții la Madrid, primesc sprijin din partea acestui străin, care găsește timp și resurse pentru fiecare-n parte.

Mi-am dat seama că acești oameni, excluși de societate, au nevoie de susținere morală, de cineva care să le demonstreze bunăvoință, încredere și dragoste. Dacă ar ști că există posibilitatea să iasă din mizerie și din starea de deznădejde, că ar fi cineva care să-i iubească și să-i susțină, dar și ar avea dorința necesară, salvarea este aproape”, susține Pavel.

F2

Colegii și prietenii săi provin la rândul lor din Moldova și din România – cu toții lucrează în regim de voluntariat în cadrul asociației și par să nu cunoască nici descurajarea, nici obosela.

Fiecare ajută cu ce poate, iar energia lor pozitivă, a declanșat un spirit de solidaritate și în rândurile localnicilor, care au început să contribuie cu donații, alimente sau îmbrăcăminte, la aceasta activitate, ce demonstrează că bunătatea sufletească și dragostea pentru semenii noștri, sunt virtuți ce nu cunosc frontiere.

F6

Roxana Iorgulescu 

      Articole recomandate