Riscul la care te expui dacă fumezi peste 20 de ţigări pe zi

Persoanele care fumează peste 20 de ţigări pe zi prezintă un risc triplu de a muri din cauza unei hemoragii intracerebrale, susţin oamenii de ştiinţă sud-coreeni de la Spitalul Universitar din Seul, care spun că singura modalitate de a diminua această predispoziţie este renunţarea la viciu, notează Daily Mail.

Mai mult, cercetătorii precizează că fumătorii înrăiţi vor fi expuşi unui risc dublu de a muri din cauza unei hemoragii intracerebrale chiar şi după ce renunţă la dependenţa de tutun, spre deosebire de persoanele care nu au fumat niciodată.

Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de ştiinţă au analizat starea de sanatate a peste 426 de pacienţi care au înregistrat hemoragii la nivelul creierului în perioada 2002-2004. În urma evaluării, s-a constatat că cei mai mulţi dintre pacienţi erau fumători, obicei care reduce speranţa de viaţă a pacienţilor care au avut astfel de hemoragii.

Renunţarea la fumat pentru o perioadă de cel puţin cinci ani reduce riscul apariţiei hemoragiilor intracerebrale cu circa 59%, sunt de părere cercetătorii.

Daily Mail mai scrie că studiile anterioare au arătat că riscul de anevrism se diminuează în cazul fumătorilor abia la 10-15 ani după ce au renunţat la acest viciu.

Medicii afirmă că, în timp, fumatul îngroaşă vasele de sânge, afectând circulaţia sanguină, ceeea ce duce la un risc foarte mare de afecţiuni cardiace.

      Articole recomandate