Republica Moldova în top la viteza de internet. Locul 7 în lume la capitolul viteză de upload

Deși în RM „boomul” conexiunii la internet a avut loc abia acum un deceniu, țara noastră rămâne în continuare una dintre ţările cu cea mai bună viteză de acces la internet în lume.

Astfel, potrivit ratingului NetIndex, R. Moldova rămâne pe primul loc în clasamentul privind raportul dintre viteza descărcării şi viteza promisă de operatorul internet (100,86%).

De asemenea, la capitolul viteză de download (descărcare) de pe Internet, ţara noastră se plasează pe locul 17 în lume, cu 17.51 Mbps, iar la capitolul viteză de upload (încărcare), RM se poziţionează pe locul şapte, cu 10.75 Mbps, scrie Timpul.md

Potrivit specialiștilor, dezvoltarea rapidă a internetului în ţara noastră se datorează faptului că Moldova a trecut de etapele anterioare şi conexiunile la reţea mai puţin avansate (dial-up şi conexiunea DSL), trecând imediat la ultimul model – internet de bandă largă -, şi, în acest mod, a devenit lider printre ţările din lume, care folosesc această tehnologie (90% în ţară comparativ cu indicatorul de 50% din lume).

De altfel, în anul 2010, cetăţeanul mediu din RM a petrecut, în medie pe săptămână, 930 de minute în internet şi 929 de minute în faţa televizorului, conform datelor prezentate de TNS Moldova. Deși diferenţa constituie doar un minut, potrivit sondajelor de opinie, necesitatea de a utiliza internetul domină deja cererea de a avea acces la televiziune.

Pentru comparație, România este pe penultimul loc din UE din punct de vedere al ratei penetrării internetului, cu 42% din locuinţe conectate la web, în timp ce Bulgaria este ultima din Uniune (33%).

      Articole recomandate