Republica Moldova are 75 de milionari cu o avere de 8 mlrd USD. Vezi care sunt cei mai bogati oameni din Moldova

În Republica Moldova milionarii se înmulţesc ca ciupercile după ploaie. O organizaţie americană susţine că, în ultimul an, spaţiul dintre Prut şi Nistru a mai născut cinci oameni superbogaţi. 
Astfel, Republica Moldova are acum cel puţin 75 de cetăţeni cu averi mai mari de 30 de milioane de dolari. Luaţi împreună, aceştia cumuleză o avere de aproximativ 8 miliarde de dolari. Un simplu calcul arată că proprietăţile lor depăşeşte cu mult Produsul Intern Brut al RM pe anul trecut, scrie Jurnal.md

Studiul organizaţiei britanice Wealth-X scoae la iveală un adevăr cel puţin paradoxal – faptul că în ţări sărace există mulţi oameni bogaţi.

Astfel, după numărul bogătaţilor, Republica Moldova este pe locul 33 din 45 de ţări europene. Asta deşi în alte topuri figurăm ca şi cei mai săraci din Europa. România ocupă locul 26 cu 125 de milionari, iar Ucraina este situată pe poziţia 19, cu 408 milionari.

Pe prima poziţie în topul ţărilor cu cei mai mulţi oameni înstăriţi s-a clasat Germania, cu peste 15 mii de multimilionari şi o avere cumulată de peste 2000 de miliarde de dolari.

Studiul Wealth-X nu oferă însă şi nume.

Anul trecut, Forbes a notat că cel mai bogat moldovean este Gabriel Stati. Averea lui Stati Jr. este estimată la 2,5 miliarde de dolari.

Pe locul doi era prim-vicepreşedintele Parlamentului, Vladimir Plahotniuc, despre care se spune că are afaceri de 2 miliarde de dolari, având afaceri în domeniul petrolier, bancar, hotelier şi mass-media.

Al treilea în top este premierul, Vlad Filat. Averea prim-ministrului este estimată la 1,2 miliarde de dolari.

Pe locul patru este Valeriu Pasat, fostul şef al Serviciului Informaţii şi Securitate şi fost ministru al Apărării, despre care se spune că a câştigat 1,1 miliarde de dolari din comerţul cu gaze naturale, produse petroliere şi energie electrică.

Acesta este urmat de fostul vicepreşedinte al companiei ruse „Lukoil” – Nicolae Ciornâi, care gestionează un miliard de dolari.

Topul celor mai bogaţi şase moldoveni este încheiat de Oleg Voronin. Acesta are prorietăţi de 700 de milioane de dolari.

      Articole recomandate