Problema de matematică pentru care poţi cîştiga 1 milion de dolari

2

Rezolvarea unei probleme poate aduce oricui suma de un milion de dolari. Nu este o glumă! Trebuie doar să ştii matematică.

 

Un bancher miliardar oferă un premiu în valoare de 1 milion de dolari persoanei care va reuşi să rezolve o problemă de matematică.

Andrew Beal din Dallas a anunţat că va plăti această sumă geniului care va reuşi să desluşească problema care le dă bătai de cap matematicienilor de ani buni. În primă instanţă, bancherul D. Andrew Beal a oferit, în 1997, 5.000 de dolari celui care putea rezolva problema. De-a lungul anilor, suma a crescut, iar acum pentru problema numita Conjectura Beal vor fi oferiţi 1 milion de dolari.

Reprezentanţii AMS mai spun că soluţia acestei probleme este mai dificilă decât cea a unei probleme asemănătoare, numită Fermat’s Last Theorem, care a rămas nerezolvată sute de ani. Beal este un matematician autodidact şi doreşte să susţină tinerii pentru a-i urma exemplul.

Iată problema:

Dacă A^x + B^y = C^z , unde A, B, C, x, y şi z sunt integri pozitiv şi x, y şi z sunt mai mari decât 2, atunci A, B şi C trebuie să aibă un factor comun prim.

Problema trebuie dovedită sau trebuie oferit un contra-exemplu, iar soluţia trebuie publicată într-o publicaţie specializată de matematică.

      Articole recomandate