După examenul de azi, am înțeles că în Moldova e mai bine să fii prost

fotoDupă nouă ani de zile, și în special după examenul de azi, am înțeles că în Moldova e mai bine să fii prost. E un pic mai scump în perioada examenelor, dar e mai puțin stresant și ai și mintea odihnită. De ce să-ți bați capul cu tot felul de chestii nefolositoare când poți sta liniștit 9/12 ani, iar la sfârșit primești foi de pe care să copiezi? De ce să înveți dacă la final oricum mama de prin Italia sau tata din Portugalia sau rudele de prin primărie vor avea grijă ca tu să susții examenul și să ai o notă bună și să absolvești gimnaziul în fruntea tuturor?

M-am convins încă o dată că toți cei care în anii de școală nu prea au pus mâna pe carte și au avut mai multe absențe decât prezențe, ajung să aibă notele cele mai mari. Profesorii își fac griji ca cei ce abia au dus un cinci de coadă să scrie totul, pe când cei care chiar au învățat sunt supuși presiunilor și să nu deschidă gura la crima din învățământ.

Dacă ai mamă/tată în funcție mai înaltă ori măcar prieteni cu directorul școlii sau dacă bunicul/bunica lucrează în primărie, fii liniștit că vei avea și o notă bună.

Sunt dezamăgit de sistemul ăsta educațional, de profesori, de colegi și…

Trăim într-o societate destinată apocalipsei. Trăim vremuri în care elevii își completează unuia altuia lucrările, copiază informații de pe internet de pe telefonul mobil sub nasul observatorilor care se prefac orbi, iar cei care sunt cu adevărat supravegheați sunt cei care refuză să dea bani.

În Fundurii Vechi, raionul Glodeni s-a încălcat în nenumărate rânduri regulamentul de susținere a examenelor gimnaziale. S-a copiat ca la drumul mare, cu toate că a fost prezent reprezentantul direcției raionale de învățământ, un domn Gafton care nu s-a chinuit nici o clipă să se ridice de pe scaun și mă gândesc că nu a făcut-o probabil din cauza buzunarelor pline…

Anunț cu drag că am alertat Ministerul Educației, Centrul Național Anticorupție (fiindcă au fost și colectări de bani) și acum aștept reacția lor (mi-au mulțumit pentru informație), pentru că alte soluții nu văd în momentul de față, mai ales că cel responsabil pentru bunul mers al lucrurilor, directorul Pogurschi Valeriu, se face că plouă.

Și când mă gândesc că nu e de cât un simplu test pe care îl poate susține fiecare… de ce să-l transformăm într-o cale pe care se pot îmbogăți niște directori de școli, observatori raionali sau profesori? Domnilor, voi chiar atât de mizerabili ați ajuns și atât de ieftin vă vindeți pielea?

Un articol de Gnatiuc Dorel pentru gnatiucdorel.wordpress.com

      Articole recomandate