Presa străină despre Circul din Chişinău: „O relicvă din era sovietică” (Foto)

Circul din Chişinău a reuşit în cele din urmă să atragă atenţia presei străine, prin starea degradată în care se află azi, dacă nu prin strălucirea spectacolelor de odinioară.

Un amplu material dedicat acestei structuri abandonate din capitală, a fost publicat la nivelul portalului Business Insider, care zugrăveşte în culori triste, stadiul actual al unui lăcaş ce echivala cândva cu zâmbetul copiilor şi adulţilor, deopotrivă.

Circul este catalogat drept „o relicvă din era sovietică”, purtând amprenta unor vremuri în care lucrurile păreau să îmbrace în general, straie strălucitoare, sub lumina reflectoarelor, dar care în profunzime ascundeau o doză considerabilă de putreziciune.

Este vorba de fapt, despre un articol purtând semnatura unui pasionat explorator urban – Darmon Richter – făcând parte din seria propriilor experienţe de călătorie, pe care le istoriseşte în jurnalul său online – The Bohemian Blog.

Autorul înfăţisează clădirea Circului şi zona din imediata sa vecinătate, asemenea unui tărâm straniu şi intimidant, îmbogăţindu-şi descrierea cu fotografii în care dezvaluie mici piese dintr-un puzzle gigantic, ce alcătuia cândva, harta de necontestat a bunei dispoziţii.

Această relicvă din era sovietică, este una din cele mai fascinante structuri abandonate din capitala Republicii Moldova”, scrie Richter, sugerând că edificiul nu este în realitate, complet lipsit de viaţă, ci mai degrabă reprezintă un fel de „Frumoasă din Padurea Adormită”, care îşi aşteaptă încă, magica poţiune pentru a-şi recăpăta farmecul şi strălucirea de odinioară.

Traversând o perioadă dificilă, în care şi-a câştigat trista reputaţie de cea mai săracă ţară a Europei, Republica Moldova nu a reuşit să susţină financiar fabrici, uzine şi numeroase alte structuri falnice din epoca sovietică, abandonând treptat, orice tentativă de a le mai salva de la ruină”, menţionează articolul, incluzînd în această categorie şi Circul din Chişinău.

Semnificaţia culturală a edificiului, a stimulat regimul local post-sovietic, să încerce să conserve cât mai mult din ceea ce ar fi putut atrage o lumină favorabilă asupra Chişinăului, fie şi măcar ca obiectiv turistic, dar lucrurile au scăpat până la urmă de sub control şi agonia a cuprins în tentaculele sale nemiloase, clădirea şi împrejurimile sale.

Maşinăria implacabilă a trecerii timpului, a acţionat fără milă şi asupra Circului din Chişinău: clădirea în care clovnii, dresurile de animale şi numerele de magie fermecau publicul odinioară, pare azi un tărâm al nimănui, dominat doar de vânt şi solitudine.

F18

F1

F2

F3

F4

F6

F7

F8

F9

F10

F11

F12

F13

F14

F15

F16

F17

 Roxana Iorgulescu

      Articole recomandate