Premieră medicală: După 20 de ani de întuneric, un bărbat din Marea Britanie vede din nou

În urmă cu trei săptămâni, Chris James, care a fost orb timp de 20 de ani, a văzut o lumină pulsând cu ochiul stâng. A fost momentul în care doctorii activat cipul digital de 3 milimetri, asemanator cu cele folosite la camerele video de la telefoanele mobile, implantat în spatele ochiului.

Deocamdată, omul distinge doar forme înceţoşate. Medicii cred, însa, că, în timp, creierul său va „învăţa” din nou să vadă şi atunci bărbatul chiar va reuşi să recunoască feţele celor din jur. scrie The Independent.

Lumina care cade pe cei 1500 de pixeli ai implantului digital e convertită în semnale electrice, acestea sunt preluate de nervi şi transmise în porţiunea creierului responsabilă cu vederea.

Tratamentul ar putea ajuta mii de oameni care suferă de aşa numita retinitis pigmentosa, care cauzează deteriorarea celulelor fotoreceptoare din spatele ochiului.

În momentul în care am vazut lumina, am realizat că nervii optici funcţionează bine, ceea ce este un semn extraordinar„, a declarat James.

Ce face din acest implant un lucru unic este faptul că toate funcţiile retinei sunt integrate în cip„, afirmă Robert McLaren, profesor la Universitatea din Oxford.

Dacă va fi un succes, implantul ar putea ajuta 25.000 de familii britanice, scrie The Independent, care precizează, totuşi, că acest tratament nu este aplicabil la boli ce afectează nervul optic, cum ar fi glaucomul.

      Articole recomandate