Pozitia in care dormi spune multe despre tine!

Profesorul Chris Idzikowski, specialist in evaluarea si consilierea calitatii somnului, sustine ca studierea posturii in stare subconstienta poate fi o buna metoda de cunoastere de sine.

Cum s-a ajuns la aceasta concluzie? Un studiu coordonat de omul de stiinta pe un esantion de 1000 de britanici a evidentiat 6 pozitii frecvente de somn corelate cu mai multe trasaturi de personalitate si vulnerabilitati fizice ale participantilor.In timp ce putem sa ne controlam, intr-o masura relativa, limbajul corporal capabil sa dea in vileag ce simtim si ce credem, pozitia in care dormim va grai cu siguranta adevarul gol-golut despre cine suntem cu adevarat, crede specialistul Idzikowski.

Pozitia fetala
Un procent fruntas de 41% din subiectii cercetarii a indicat pozitia fetala ca fiind cea mai frecventa ipostaza in care se odihnesc, femeile avand aceasta preferinta in numar dublu fata de barbati.
Acest lucru denota o atitudine de suprafata dura, care ascunde insa un interior sensibil, timid si vulnerabil.

Lateral, cu mainile pe langa corp
Daca dormi de obicei pe o parte, cu mainile pe langa corp, inseamna ca esti o persoana sociabila, prietenoasa, de incredere si cu predispozitie spre naivitate. 15% dintre participantii la studiu se incadreaza in aceasta categorie.

Lateral, cu mainile intinse in fata
Aproape o treime din cei care au luat parte la cercetare au povestit ca dorm pe o parte, insa cu ambele maini orientate in fata.
Daca te regasesti in aceasta pozitie, inseamna ca esti deschisa la nou si usor adaptabila, insa te caracterizeaza si cinismul, suspiciunea si incapatanarea.

Pozitia soldatului

Somnorosii care dorm pe spate, cu mainile pe langa corp, precum cei 8% dintre subiectii studiului britanic, sunt indivizi tacuti, rezervati, discreti si perfectionisti.

Desi ating de multe ori succesul pentru ca isi seteaza intotdeauna standarde inalte, cei care adopta aceasta pozitie in somn au mai multe sanse sa sforaie si sa dezvolte probleme ale respiratiei.

Pozitia “cadere libera”
7% din subiectii studiului au declarat ca dorm de obicei pe burta, cu mainile sub perna si capul intors intr-o parte.
Daca si tu preferi pozitia “cadere libera” pentru somn, inseamna ca esti indrazneata, sociabila, dar deloc rezistenta la critici.

Pozitia “steluta de mare”
Pozitia in care un individ doarme pe spate, cu bratele rasfirate in jurul capului se numeste “steluta de mare” si este postura in care se odihnesc 5% din voluntarii cercetarii.
Oamenii care dorm in aceasta pozitie sunt buni ascultatori, saritori si discreti, care nu agreeaza sa se afle in centrul atentiei.In plus, este foarte probabil sa sforaie si au parte de o calitate slaba a somnului.

Tu unde te incadrezi?
Daca ai senzatia ca esti mai degraba una din persoanele care isi schimba mereu pozitia de somn pe timpul noptii sau de la o seara la cealalta, s-ar putea sa fii o adevarata raritate.
Idzikowski a constatat in cadrul studiului ca numai 5% din oameni isi modifica postura in mod radical noapte dupa noapte si numai 1 din 10 persoane isi acopera trupul cu o patura in totalitate, fara sa lase in exterior o mana, un picior, etc.

      Articole recomandate