Poți avea tot ce-ți dorești, dar ai grijă ce-ți dorești, căci s-ar putea să se împlinească

Poți avea tot ce-ți dorești, dar ai grijă ce-ți dorești, căci s-ar putea să se împlinească – aceasta este esența unuia dintre numerosele volume dedicate dezvoltării personale, publicate și în limba română.

Autorul, Michael Neill, un veteran al literaturii de specialitate, ne indruma pasii pe calea tehnicilor prin intermediul carora putem sa ne atingem obiectivele, cu o unica indicatie cheie: „trebuie doar sa vrei cu adevarat”.

Inapoi, la intelepciunea inaintasilor

Se pare ca pana si cei mai abili experti in astfel de chestiuni legate de succesul personal si reusitele viatii, se inspira din acelasi antic si nesecat izvor al intelepciunii inaintasilor, astfel incat lucrarile de specialitate abunda tocmai in astfel de exemplificari.

F1

Da-i unui om un peste si-si va potoli foamea poate o zi intreaga; invata-l sa pescuiasca si va fi satul o viata intreaga” – iata cugetarea care ne introduce in universul creionat de Neill – o perla din intelepciunea filozofului chinez Lao Tzu (sec. VI i.Ch.).

Fiecare din noi detine capacitatea de a deprinde arta pescuitului, pentru a dobandi ceea ce nazuieste in viata, dar este nevoie de hotararea de a invata, de propria decizie, sau asa cum spune si o vorba din batrani, pe meleagurile noastre – „Dumnezeu iti da, dar in gura nu-ti baga”.

Harta mintii – dialogul intre ganduri

Una din cele mai interesante concepte sugerate de autorul acestei lucrari, are la baza o alta cugetare celebra, a unui personaj la fel de faimos: George Bernard Shaw.

Potrivit acesteia, daca doua persoane fac schimb de mere intre ele, fiecare va avea tot cate un mar, in timp ce doua persoane care fac schimb de idei intre ele, vor avea fiecare, cate doua idei.

Fotolia_30279453_Subscription_XXL-1024x861

Iata de ce, multe din secretele reusitelor in viata, se datoreaza comunicarii, disponibilitatii de a asculta si parerea celorlalti, pentru ca mai apoi, sa putem cantari pe indelete variantele, inainte de a adopta o anumita decizie.

In gradina vietii tale, gradinarul sef esti tu

Viata fiecaruia dintre noi este asemanata cu o gradina, in care ne sadim si ne ingrijim singuri florile preferate, dupa cum socotim de cuviinta ca acestea ne vor incanta privirea, spiritul si mintea.

japanese_garden_royal_roads_university_british_columbia

Iata de ce, autorul ne aminteste ca o astfel de zona incantatoare, constituie de fapt fantana inspiratiei pentru toate actiunile noastre prezente si viitoare, pe care singuri ni le distribuim in cale, dupa o geometrie auto-dictata, gratie statutului privilegiat, de „gradinar-sef”.

In ce masura va regasiti in schemele lui Neill, ramane sa va raspundeti singuri, dar daca aflati ceva concret si constructiv de invatat din lucrarea sa, pentru va simti mai puternici, mai pregatiti pentru viata si gata de a intampina succesul cu bratele deschise, atunci aceasta lectura ar putea fi considerata cu adevarat benefica.

Roxana Iorgulescu

      Articole recomandate