„Planeta înfometată”. Proiectul care a unit 46 de țări ale lumii pentru a arăta rația săptămânală a diferitor familii

1

Fiecare familie știe care este rația alimentară pe care o consumă săptămânal. Însă ar fi interesant să știm ce consumă alte familii din diferite colțuri ale lumii.

Fotograful american Peter Menzel pe parcursul a un an și jumătate a călătorit în 46 de țări ale lumii, vizitînd diverse familii și cerându-le să prezinte rația lor alimentară timp de o săptămînă, precum și costul alimentelor.

Menzel a încercat să prezinte consumul alimentar al unei familii cu nivel mediu de trai, precum și după venit, număr de copii, ocupație și mod de viață. Iată cum arată o parte din proiectul său, ‘’Planeta înfometată’’.

1. Familia Melander din oraşul Bertihayd, Germania. Costul alimentelor pentru o săptămână pentru 4 persoane a fost de 375.39 euro (500 de dolari). Această familie preferă să consume: cartofi prăjiți cu ceapă, șuncă și hering, tăiței prăjiți cu ouă și brânză, pizza, budincă cu vanilie.  Pe fotografie se poate vedea că rația alimentară este dominată de carne, legume, alcool și băuturi spirtoase.

planeta1

2. Familia Kutten Casses din orașul Erpeldang, Luxemburg. Costul alimentelor pentru o săptămână pentru 4 persoane a fost de 347.64 euro (465 de dolari și 84 de cenți).  Mâncarea preferată a familiei: pizza cu creveți, carne de pui în sos de vin, kebab turcesc. Pe fotografie se poate vedea că predomină pâine, pizza, alcool, fructe.

planeta2

3. Famila Lemon din orașul Montreux, Franța. Costul alimentelor pentru o săptămână pentru 4 persoane a fost de 315.17 euro (419 de dolari și 95 de cenți). Această familie Mâncarea preferatăa acestei familii: paste, placintă de caise, bucatarie thailandeză. Pe fotografie se poate vedea că produsele de fabrică domină, precum și fructe.

planeta3

4. Familia Brown din orașul Riviere-View, Australia. Costul alimentelor pentru o săptămână pentru 7 persoane a fost de 481.14 de dolari australieni (376 de dolari și 45 de cenți). Această familie are ca mâncare preferată: piersici australiene, tort, iaurt. În fotografia se vede că rația alimentară este dominată de o mare cantitate de carne, băuturi și alimente rafinate, fructe.

planeta4

5. Familia Melanson din orașul Iqaluit, Canada (teritoriu Arctic). Costul alimentelor pentru o săptămână pentru 5 persoane a fost de 345 dolari. Mâncare preferată: carne de urs polar, pizza cu brânză, pepeni verzi. Pe fotografie se poate vedea că este în proporție dominantă carne, pește, legume, produse fabricate.

planeta5

6. Familia Revis din Carolina de Nord, Statele Unite ale Americii. Costul alimentelor pentru o săptămână pentru 4 persoane a fost de 341 dolari și 98 de cenți. Mâncare preferată: spaghete, cartofi, carne de pui. Familia consumă o cantitate mare de chips-uri, pizza și o mulțime de alimente rafinate, carne și băuturi.

planeta6

7. Familia Ukita din orașul Kodaira, Japonia. Costul alimentelor pentru o săptămână pentru 4 persoane a fost de 37699 de yeni (317 de dolari și 25 de cenți). Mâncare preferată: fel de mâncare din pește sashimi, fructe, cookie-uri si chips-uri. Domină produse din pește, sosuri și alimente cu specific japonez.

planeta7

8. Familia Madsen din San Burrow, Groenlanda (un teritoriu autonom al Danemarcei). Costul alimentelor pentru o săptămână pentru 5 persoane a fost de 1928.80 de coroane daneze (277 de dolari și 12 de cenți). Mâncare preferată: carne de urs polar, tocană. Domină carnea și produsele fabricate.

planeta8

9. Familia Beyton din orașul Klinburn, Marea Britanie. Costul alimentelor pentru o săptămână pentru 4 persoane a fost de 155.54 de lire sterline (253 de dolari și 15 de cenți). Mâncare preferată: sandwich-uri de avocado cu maioneza, supa de creveți, tort de ciocolată cu cremă. Domină batoanele de ciocolata, produse rafinate și unele legume.

planeta9

10. Familia Al Hagan din Kuwait. Costul alimentelor pentru o săptămână pentru 8 persoane s-au ridicat la 63.63 dinari (221 de dolari și 45 de cenți). Mâncare preferată: pui cu orez basmati. Domină fructe, legume, pâine pită, ouă și unele cutii ciudate.

planeta10

11. Familia Kasales din orașul Guernovatsa, Mexic. Costul alimentelor pentru o săptămână pentru 5 oameni a fost de 1,862.78 pesos mexicani (189 de dolari și nouă de cenți). Mâncare preferată: pizza, crab, paste (macaroane) și pui. Pe fotografie puteți vedea că domină fructe, pâine, o mare cantitate de Coca-Cola și bere.

planeta11

12. Familia Dong din Beijing, China. Prețul alimentelor în China pentru o săptămână pentru 4 persoane a fost de 233.76 miliarde de yuani, sau 155 de dolari și 6 cenți pe zi de cumpărare. Familia chineză are ca alimente preferate: friptura de porc cu sos dulce și acru. Domină fructe, legume, carne, produse rafinate.

planeta12

13. Familia Sobzhinsh din orașul Konstntsin Zhezorna, Polonia. Costul alimentelor pentru o săptămână pentru 5 persoane a fost de 582.48 zloti (51 de dolari și 27 de cenți). Mâncare preferată: picioare de porc cu morcovi, țelină și păstârnac. Pe fotografie puteți vedea, în setul de alimente și fructe, batoane de ciocolata și alimente pentru animale de companie.

planeta13

14. Familia Selik din Istanbul, Turcia. Costul alimentelor timp de o săptămână pentru 6 persoane a fost de 198.48 YTL (145 de dolari și 18 de cenți). Mâncare preferată: cookie-urile Melahat. În fotografie mai este pâine, legume, fructe.

planeta14

15. Familia Ahmed din Cairo, Egipt. Costul alimentelor timp de o săptămînă pentru 12 persoane a fost de 387.85 lire egiptene (68 de dolari și 53 de cenți). Mâncare preferată: bame cu carne de miel. În fotografie mai sunt fructe, legume, ierburi și carne.

planeta15

(via adme.ru)

Vitali Cipileaga

      Articole recomandate