Partea bună, rea și hidoasă a rețelelor de socializare

Reţelele de socializare ne-au acaparat viaţa aproape în totalitate. Este greu să ne imaginăm că acum 10 ani nu exista Facebook, nici Twitter sau Instagram! Acum 10 ani oamenii aşteptau la propriu să afle ceva de la celălalt, pentru că nici măcar email-ul nu era des folosit.

Care este modul în care reţelele de socializare ne-au influenţat vieţile şi societatea în general? În termeni generali, influenţa exercitată pare a fi una pozitivă, deoarece fiecare persoană ar trebui să fie capabilă să comunice cu oricine îşi doreşte.

Reţelele de socializare ne-au apropiat și de alte părţi ale lumii, ne-au oferit posibilitatea de a cunoaşte alte culturi şi de a știi tot ce se întămplă în lume. Dar asta nu înseamnă că nu există și un alt aspect al acestei probleme.

Partea pozitivă

În mod evident, eficacitatea și uşurinţa comunicării este un lucru bun. Putem contacta pe oricine din lume, la orice oră, apăsând doar câteva butoane de tastatură. Este gratuit, spre deosebire de apelurile telefonice făcute în străinătate. De asemenea, putem împărtăşi elemente din propria viaţă, de la ceea ce ne place la poze cu noi şi cu persoanele apropiate. Este ca și cum ai face parte din viaţa cuiva, în ciuda distanţei care vă ţine departe unul de celălalt.

Este un factor important şi în domeniul afacerilor, întrucât clienţii au acum posibilitatea să exprime exact ceea ce vor, iar firmele, văzând ce se cere, ştiu exact ce trebuie să comercializeze, având și oportunitatea de a-şi face reclamă.

A susţine o cauză a devenit de infinite ori mai uşor, deoarece şi opiniile exprimate prin intermediul internetului au un impact, mai ales asupra tinerilor care au capacitatea de a face o informaţie să devină virală. Asociaţiile pot susţine o cauză prin campanii virtuale, crescând astfel şi nivelul de informare asupra problemelor care există în lumea de astăzi și deschizându-ne ochii că nu totul e roz.

Fără îndoială, există multe motive pentru a iubi reţelele de socializare.

Partea negativă

Din păcate, nu toate aspectele reţelelor de socializare sunt pozitive. Este un prilej pentru fel de fel de oameni să îşi creeze identităţi false. Nevoia de a ieşi în lume pentru a socializa devine tot mai scăzută, aceste reţele oferind o impresie de socializare, care este oarecum falsă. De asemenea, îţi oferă sentimentul că eşti prieten cu cineva, fără ca măcar să cunoşti acea persoană în realitate. Gândeşte-te doar câţi prieteni ai pe Facebook. Cu câţi dintre ei te întâlneşti în mod regulat? Să fie 10 sau chiar niciunul?

Apoi există încă o problemă.. şi anume faptul că ne acaparează vieţile. Urăsc să ies afară şi să văd oameni în localuri, cu cafeaua și doi prieteni în faţă, toţi holbându-se la telefoane. Este evident că Facebook-ul, Twitter-ul sau orice altă reţea de socializare au capacitatea de a ţine oamenii cu ochii lipiţi de ecran.

Eu nu obişnuiesc să stau cu telefonul în mână, pe Facebook sau orice altceva atunci când ies afară, sau când sunt în compania cuiva. Mi se pare absurd cum alţii nu realizează cât este de nepoliticos să porţi o conversaţie cu cineva, dar să îl întrerupi constant din cauza nevoii tale obsesive de a verifica dacă ai mai primit vreun Like.

Este imposibil să ne bucurăm de viaţa care ne-a fost dată holbându-ne constant la un ecran.

Productivitatea, de asemenea, a scăzut drastic. Recunoaşte, chiar dacă eşti la lucru, atenţia ta oricum este acaparată de Facebook, sau un videoclip cu animale drăguţe de pe Youtube.

Partea hidoasă

Unele consecinţe ale reţelelor de socializare nu sunt doar urâte, ci de-a dreptul hidoase. De exemplu, numărul imens al cuplurilor despărţite din cauza unor astfel de site-uri. Însă nu mă înţelegeţi greşit, nu afirm că Facebook-ul a fost cel care a despărţit pe cutare și pe cutare. Este doar un instrument care a făcut mai uşor să înşeli ori să răneşti pe cineva.

Să nu mai spun despre toţi acei oameni stupizi sau disperaţi după atenţie care umplu paginile de Facebook cu tot felul de statusuri fără sens, ori scrise cu o gramatică mai mult absentă decât orice altceva. Partea de necrezut este atenţia pe care o captează şi falsa popularitate pe care ei cred că o posedă, doar pentru că s-au mai găsit încă câţiva proşti care să le cânte în strună.

În concluzie, eu totuşi cred că efectele reţelelor de socializare sunt cumva echilibrate. Sunt multe aspecte pozitive, dar şi negative, însă până la urmă, dacă eşti capabil să trăieşti în lumea reală şi să oferi doar o mică parte din timpul tău socializării pe internet, vei fi bine.

Iar pentru tine, cel care nu te poţi dezlipi de Facebook, Youtube, sau orice altceva, cred că ar fi timpul să închizi laptopul şi să ieşi la o plimbare!

Yupi!

Hai să fim prieteni

Cu fiecare like noi devenim mai buni

Abonează-te!

Lasă-ne adresa ta de e-mail, iar noi vom avea grijă să primești cele mai bune articole de pe Yupi.md

      Articole recomandate