Osho: Un gând despre oamenii inteligenți

osho

Fiecare copil se naște inteligent și fiecare adult se poartă ca o persoană lipsită de inteligență.

Acesta este unul din lucrurile cele mai stranii, fiindcă intelegența este un dar de la Dumneziu, iar Dumnezeu nu e zgârcit. El oferă tuturor din abundența lui, din inteligența, beatitudinea, iubirea lui debordantă. Fiecare om vine atât de bogat și fiecare ajunge atât de sărac. Unde se greșește?

Societatea nu vrea ca tu să fii inteligent. Societatea vrea ca tu să fii mediocru. Le e ușor manipulatorilor, care sunt numeroși- preotul, politicianul, pedagogul, panditul, toți sunt manipulatori – le e ușor să te manipuleze dacă ești lipsit de inteligență pentru că vei depinde de ei, trebuie să depinzi de ei, trebuie să cauți întotdeauna la ei îndrumare. Dacă ești neinteligent vei avea nevoie de conducători, vei avea nevoie de intermediari religioși între tine și Dumnezeu dacă ești neinteligent și îți va fi întotdeauna frică de oameni puternici deoarece ei știu mai multe. Vei trăi într-o permanentă frică.

Societatea așa funcționează: întregul sistem educațional e creat nu ca să îți servească ție, ci să servească grupurilor de interese. De la grădiniță până la universitate, ele servesc grupurilor de interese, sarcina lor e să te facă din ce în ce mai prost.

Pildă:

Se spune că atunci când Henry Thoreau a terminat facultatea, Emerson a dat o petrecere ca să sărbătorească evenimentul. Și le-a spus participanților: Dau petrecerea asta nu pentru că Thoreau a ajuns la un mare nivel de cunoștințe în facultate, ci pentru că a reușit să iasă de pe băncile facultății încă inteligent. Universitatea n-a reușit să-i altereze inteligența. Universitatea a eșuat, de aceea dau petrecerea asta! Îl respect pe acest tânăr pentru simplul motiv că a scăpat toată acea strategie șireată care este educația noastră!

Destul pentru azi.

 

      Articole recomandate